Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru (AA/DCFTA)” se finalizează astăzi printr-o conferință internațională.

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru (AA/DCFTA)” se finalizează astăzi printr-o conferință internațională.
Sursa foto: DCFTA.MD

4 iulie 2019, Chișinău, Republica Moldova – Șeful Adjunct al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Dna. Urszula Pallasz, și Ministrul Economiei și Infrastructurii, Dl. Vadim Brînzan, au participat astăzi la Conferința de închidere a proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și Comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. 

Proiectul s-a finalizat printr-o conferință internațională pe tema: „Implementarea Acordul DCFTA dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. 5 ani: Perspective regionale și pași de urmat”.

Evenimentul a inclus, de asemenea, participarea experților de talie internațională din partea Berlin Economics GmbH, Germania, Expert Grup, Republica Moldova, și Institutul pentru Cercetări Economice și Consultanță Politică, Ucraina, care au prezentat rezultatele Studiului Comparativ privind impactul economic al DCFTA în Republica Moldova, Georgia și Ucraina și recomandări privind pașii de parcurs în implementarea DCFTA pentru următoarea perioadă.

Proiectul „Vizibilitate și Comunicare pentru AA/DCFTA”, cu o durată de doi ani (septembrie 2017 – august 2019), având ca beneficiar, Ministerul Economiei și Infrastructurii, a avut următoarele obiective: implementarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice cu scopul promovării beneficiilor Acordului de Asociere/ Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) pentru a sprijini participarea și implementarea integrală a AA/DCFTA; diseminarea informațiilor specifice și utile ce vizează necesitățile companiilor/exportatorilor/ întreprinderilor mici și mijlocii / antreprenorilor referitor la implementarea AA/DCFTA.Printre rezultatele proiectului se numără:

  • Organizarea campaniei itinerante intitulată „Info Business: Întreabă Expertul” cu scopul furnizării informațiilor practice și specifice în sprijinul mediului de afaceri privind modul de valorificare a oportunităților oferite de DCFTA și cum pot fi depășite provocările în acest sens. 
  • Un „birou de știri online” în cadrul platformei EU4Business.md cu scopul de a oferi știri obiective despre DCFTA, resurse pentru jurnaliști, antreprenori și publicul larg privind implementarea Acordului DCFTA dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova;  
  • 3 campanii de informare naționale sub sloganul „Creat în Moldova, apreciat în lume” și o serie de exemple de succes pentru a inspira mediul de afaceri și publicul larg despre ce înseamnă DCFTA în termeni practici – noi oportunități, investiții, locuri de muncă, o calitate mai bună a vieții, a produselor și serviciilor pentru toți cetățenii. 
  • Peste 40 de evenimente pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv sesiuni de instruire practice pentru mediul de business din diferite sectoare ale economiei despre pașii necesari pentru a profita de avantajele pe care le oferă DCFTA. 

Mai multe informații despre activitățile derulate de către proiect, în sumarul atașat acestui comunicat de presă.

„Astăzi celebrăm cinci ani de implementare a Acordului de Asociere / Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Pe parcursul ultimilor doi ani, am derulat proiectul Vizibilitate și Comunicare pentru AA/DCFTA. Acesta a contribuit la o mai bună înțelegere de către publicul larg din Republica Moldova a oportunităților pe care DCFTA deja le-a generat și pe care încă le poate aduce economiei, și, mai important, cetățenilor țării. Proiectul a reușit să apropie un acord economic complex de cetățenii moldoveni, antreprenori sau consumatori, oferind informații consistente pentru business, dar și exemple de succes care vorbesc de la sine despre modul în care DCFTA contribuie la o viață mai calitativă. <Creat în Moldova, apreciat în lume> este o realitate pe care trebuie să o continuăm pentru a valorifica potențialul deosebit dar încă neutilizat al acestui acord ambițios, a cărui implementare vom continua să o susținem”, a declarat doamna Urszula Pallasz, Șeful Adjunct al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru comunicarea oportunităților generate de DCFTA este deosebit de important pentru a reuși valorificare deplină a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Comunicarea este esențială pentru ca mediul din Republica Moldova să permită accelerarea procesului de implementare. Conferința internațională <Implementarea Acordului DCFTA dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. 5 ani: Perspective Regionale și pași de urmat> organizată cu prilejul încheierii proiectului reprezintă o ocazie deosebit de bună de a împărtăși experiențe regionale despre implementarea DCFTA, precum și recomandări pentru o și mai eficientă valorificare a acestui acord în perioada următoare”, a declarat domnul Vadim Brînzan, Ministrul Economiei și Infrastructurii.

La eveniment au fost prezenți peste 80 de participanți, reprezentanți ai instituțiilor de guvernamentale, ai mediului de afaceri, proiecte internaționale de dezvoltare precum și reprezentanți ai presei din Republica Moldova. 

Mai multe informații:

Portalul online EU4Business Moldova: http://www.eu4business.md/DCFTA 
EU4Business Moldova pagina Facebook: https://www.facebook.com/eu4businessmoldova/
Biroul de presă al EU4Business Moldova: http://dcfta.md/eng/birou-de-presa