Ca parte componentă a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (Acord), Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) se aplică în relațiile dintre RM și UE începând cu 1 septembrie 2014. Pe de o parte, Acordul susține eforturile depuse de produsele moldovenești pentru pătrunderea pe piața UE, astfel că exporturile către UE au crescut în mod constant, însumând mai bine de 1,5 mld USD sau 65,8% din exporturile naționale în 2017, ceea ce este cu 19,9% mai mult față de 2016.
Exportul cu UE are niște reguli foarte stricte și evident minuțios documentate, iar cunoașterea documentației necesare și a reglementărilor este foarte importantă pentru o companie exportatoare.
În acest context drept suport informațional noilor exportatori vine Ghidul ”Exportul în Uniunea Europeană” care face parte din seria de ghiduri destinate unei cunoașteri mai largi a relațiilor RM-UE și are ca scop facilitarea înțelegerii procesului de export către Uniunea Europeană din perspectiva mediului de afaceri local. Ghidul abordează subiectele care întregesc necesitățile de informare ale antreprenorilor moldoveni, aferente evaluării capacităților (potențialului) de export; elaborarea strategiei și a planului de export, cercetarea și argumentarea selectării pieței de export, livrarea comenzii și managementul comunicării.
Ghidul vine în ajutorul întreprinderii locale și cu o serie de vizualizări grafice pentru fiecare subiect expus, pentru a facilita asimilarea informației într-un mod succint și clar, precum și cu completări trecute în Anexe, care pun accentul pe practică.
Pentru mai multe informații despre regulile și procedurile de export în UE vedeți ghidul ”Exportul în Uniunea Europeană”.