INFO Business 3. Întreabă expertul la Ceadîr-Lunga

INFO Business 3. Întreabă expertul la Ceadîr-Lunga
Sursa foto: DCFTA.MD

O nouă rundă de seminare gratuite din cadrul „INFO Business 3. Reglementări tehnice, standarde și proceduri de evaluare a conformității în contextul DCFTA” s-a desfășurat la Ceadîr-Lunga, în data de 16 mai. Reprezentanții mediului de afaceri din raionul Ceadîr-Lunga au avut posibilitatea să discute cu experți în dezvoltarea afacerii și export, dar și reprezentanți ai instituțiilor de stat responsabile despre sprijinul oferit din partea UE și din partea instituțiilor naționale, pentru a îmbunătăți calitatea și a îndeplini standardele UE.

În cadrul sesiunii s-a discutat despre cerințele pentru exportul către Uniunea Europeană: importanța depășirii barierelor tehnice în calea comerțului (TBT) pentru dinamizarea exporturilor și dezvoltarea economică a Republicii Moldova în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), barierele tehnice în ceea ce privește sectoarele/tipurile de producători specifice, oportunități pentru creșterea calității și îmbunătățirea standardelor.

De asemenea, antreprenorii au fost informați despre armonizarea legislației Republicii Moldova la cerințele UE și adoptarea standardelor UE, standardele tehnice ca mijloc de promovare a produselor moldovenești atât pe plan internațional, cât și pe piața locală, și care aduc plus valoare atât producătorilor, cât și consumatorilor, dar și care sunt așteptările companiilor din statele membre ale UE de la producătorii moldoveni în termeni de calitate, standarde și certificare. 

Sesiunile de dezbateri și instruire în beneficiul mediului de afaceri sunt organizate în cadrul proiectului „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE” în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană.