Foaie de parcurs privind agenda de reforme prioritare până la 31 iulie 2016

Foaie de parcurs privind agenda de reforme prioritare (până la 31 iulie 2016) a fost pezentată de prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, la a II-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, la 14 martie 2016, la Bruxelles.

Foaia de parcurs reprezintă o listă consolidată de măsuri, angajamente şi termene de implementare a acțiunilor în vederea depășirii provocărilor constatate în Concluziile Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe din 15 februarie 2016 şi a celor semnalate de alţi parteneri de dezvoltare, răspunzând totodată așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova. Aceste reforme sunt necesare pentru a asigura stabilitatea în ţară, pentru a relua cooperarea cu FMI şi alţi parteneri, precum şi în scopul accelerării procesului de implementare a Acordului de Asociere RM-UE.

Elaborarea Foii de parcurs a fost recomandată de Comisarul J. Hahn în cadrul întrevederii cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene A. Galbur în contextul scrisorii adresată de Prim-ministrul P. Filip Președintelui Comisiei Europene, J-C. Junker (5 februarie). Foaia de parcurs vine cu un răspuns dinamic și angajat la criza social-politică și economică curentă și nu substituie strategiile și politicile existente care vizează relațiile RM-UE. Scopul imediat al acesteia îl constituie stabilirea unui fundament instituțional și legislativ solid, precum și mobilizarea voinței politice necesare și a susținerii externe pentru reformele critice care trebuie întreprinse.

În ceea ce privește perioada de realizare, trebuie să se țină seama de faptul că unele dintre legi sunt deja incluse în ordinea de zi a Parlamentului și vor fi discutate în scurt timp, iar altele sunt în curs de elaborare și vor fi prezentate spre adoptare în săptămânile următoare. Executivul și legislativul și-au asumat angajamentul de a îndeplini un număr cât mai mare din măsurile prevăzute, până la sfârșitul lunii iulie 2016.

Foaia de parcurs poate fi descărcată mai jos: