Statutul de exportator aprobat se referă la simplificarea procedurii de certificare a originii mărfurilor la export în UE și oferă acestor exportatori dreptul de auto certificare a originii prin întocmirea unei declarații pe factura fără a fi necesară obținerea certificatului de origine EUR1 . Această procedura simplificată se aplică indiferent de valoarea mărfurilor.
AEO – sunt agenții economici (importatori, exportatori, transportatori etc) care corespund cerințelor de conformare la respectarea legislației vamale și beneficiază de mai multe simplificări și facilitări la vămuire. (detalii vedeți mai sus).
La etapa preparatorie, agentul economic trebuie să completeze Chestionarul de autoevaluare de forma stabilită care se depune împreună cu cererea de solicitare a statutului AEO. Chestionarul este un document complex, și completarea acestuia necesită timp și implicarea mai multor angajați ai întreprinderii. Acest exercițiu este obligatoriu și totodată foarte util pentru compania, fiind permite autoevaluarea obiectivă privind corespunderea cerințelor AEO.
Cererea însoțită de chestionar și alte documente ce confirmă respectarea condițiilor statutului AEO sunt examinate de vama, timp de 2 luni. În această perioada de timp vama nu doar verifica acte prezentate, dar analizează riscurile și efectuează auditul companiei, care presupune vizita la sediul solicitantului și verificarea de facto a corespunderii cerințelor. Scopul auditului constă în principiu în cunoașterea procedurilor interne ale companiei și acoperă, în special, verificarea organizării interne, contabilității, logisticii, subdiviziunilor administrative, operaționale și organizatorice, în scopul de a elimina în fiecare din aceste zone toate acele elemente care sunt incompatibile cu acordarea și deținerea ulterioară a statutului AEO. În procesul de audit vama oferă consultații și recomandări privind conformarea cerințelor, ceea ce permite înlăturarea unor neajunsuri depistate. În acest sens trebuie de diferențiat auditul în scopul AEO de auditul post vămuire, care se efectuează, în vederea verificării respectării legislației vamale de către companiile identificate în baza analizei de risc.
Urmare concluziilor auditului AEO se eliberează Autorizația AEO, care se emite pe o perioada nelimitată. Cu toate acestea, vama monitorizează activitatea AEO, și în caz de nerespectare a condițiilor, autorizația poate fi suspendată sau retrasă.
Programul AEO (Authorised Economic Operator/Agent Economic Autorizat) se bazează pe parteneriatul autorităților vamale cu agenții economici care se conformează benevol reglementărilor vamale, asigură securitatea mărfurilor în traficul internațional și cooperează cu vama.
Cu referire la tipul statutului AEO; legislația oferă posibilitatea obținerii certificatului AEOC - pentru simplificări vamale sau AEOS - pentru simplificări vamale, securitate și siguranță. Totodată, poate fi solicitat concomitent pentru ambele tipuri de AEO concomitent.
Care sunt beneficiile Agenților Economici Autorizați AEO.