Prezentarea publicației „Principalele probleme ale mediului de afaceri care afectează dezvoltarea sectorului privat”

Prezentarea publicației „Principalele probleme ale mediului de afaceri care afectează dezvoltarea sectorului privat”
Источник фото: DCFTA.MD

La data de 6 aprilie 2017 a avut loc evenimentul de prezentare a publicației “Principalele probleme ale mediului de afaceri care afectează dezvoltarea sectorului privat” organizat de Asociația Businessului European (EBA) în cooperare cu proiectul finanțat de UE “Suport pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova” (DCFTA project).

La deschiderea evenimentului, ES Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE în Moldova, a subliniat valoarea adăugată a acestei publicații în vederea orientării deciziilor de investiții ale companiilor de afaceri: „DCFTA este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla Moldovei și piața UE este locul unde vrei să fii, este locul unde poți să-ți faci reputație, averi și asta dacă îndepliniți standardele UE. Cu toate acestea, încă mai sunt multe de făcut și aș vrea să mulțumesc pe această cale Asociației Businessului European pentru organizarea acestui eveniment, pentru rolul lor în conceperea acestei publicații și colectarea problemelor care afectează sectorul privat. Acum aceste probleme sunt foarte complexe și sunt chestiuni care vor ghida în mod fundamental deciziile de investiții ale companiilor de afaceri în Moldova.“

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a subliniat, de asemenea, avantajul suplimentar al acestei publicații și impactul acesteia asupra organizațiilor din sectorul privat: „În timpul acestui eveniment vom încerca nu doar să identificăm problemele, dar mai ales să ne concentrăm pe soluții și cred că acestea sunt cele mai mari așteptări ale noastre. Soluțiile provin din instrumentele de politică și le vom prelua, aplica și promova, astfel încât să avem o legislație favorabilă pentru afaceri, dar și față de angajamentele internaționale pe care Republica Moldova și le-a luat“.

Dl Petros Sourmelis, șef de unitate la DG Comerț din cadrul Comisiei Europene (Bruxelles), a subliniat creșterea pozitivă a exporturilor moldovenești către UE în 2016 (în prezent 65% din exporturile moldovenești merg în UE, comparativ cu 48% anterior) și creșterea cu 7% a exporturilor UE în Republica Moldova. El a declarat că Zona de Liber Schimb a Moldovei cu UE este un mecanism de reformă și nu doar un instrument mercantil de liber schimb.

Dl Thomas Moser, președintele EBA, a prezentat principalele constatări ale acestei publicații într-o ședință închisă cu membrii EBA, autoritățile publice, dar și reprezentanți ai sectorului privat. El a evidențiat atât evoluțiile pozitive, cât și domeniile de risc pentru opt subiecte: stabilitate politică, stabilitate macroeconomică, cadru juridic și fiscal, cadru vamal, statul de drept, infrastructura, accesul la servicii financiare și resurse umane.

Potențialele probleme și soluțiile posibile au fost discutate într-o sesiune de Q&A moderată de Mariana Rufa, Director Executiv EBA.

Publicația poate fi descărcată mai jos: