Workshop-ul „Analiza impactului de reglementare”

Workshop-ul „Analiza impactului de reglementare”
Sursa foto: DCFTA.MD

Pe 12 aprilie a avut loc atelierul de lucru „Analiza impactului de reglementare”. Evenimentul a fost organizat de către proiectul finanțat de UE „Suport pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova” (Proiectul DCFTA).

Obiectivul principal al acestui workshop este de a reuni oameni din instituțiile relevante care iau parte la procesul de elaborare a legilor, cu scopul de a propune sugestiile proiectului DCFTA de simplificare a procedurii de evaluare a impactului de reglementare.

Atelierul de lucru a fost condus de Efi Stefopoulou, expertul internațional al proiectului DCFTA. Ea a prezentat metodologia impactului de reglementare, necesitatea consultărilor publice în procesul impactului de reglementare, posibilitatea de simplificare a legislației, dar și configurarea instituțională a impactului de reglementare.

Efi Stefopoulou a subliniat importanța impactului de reglementare, așa cum acesta este un instrument valoros pentru stimularea competitivității și dezvoltarea unui mediu propice investițiilor în Republica Moldova. Astfel, discuțiile la acest workshop au fost orientate către modul cel mai potrivit de utilizare a procedurii de analiză a impactului, cu scopul de a îmbunătăți reglementările moldovenești pentru beneficiul economiei țării și a oamenilor.

În cadrul workshop-ului, de asemenea, au fost discutate problemele la capitolul trasparență DCFTA (Capitolul 12), așa cum cele mai multe dintre ele fac parte din agenda de reglementare a reformelor și pot fi abordate prin intermediul procesului de evaluare a impactului.

Aproximativ 20 de participanți din cadrul Ministerului Economiei, Ministerului Finanțelor, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Justiției, Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Agenției Naționale pentru Reglementarea Energetică au participat la acest workshop.

Găsești atașată mai jos prezentarea din cadrul evenimentului: