Personalul organizațiilor de suport a business-ului și-au aprofundat cunoștințele despre DCFTA și procesele de export.

Personalul organizațiilor de suport a business-ului și-au aprofundat cunoștințele despre DCFTA și procesele de export.
Sursa foto: DCFTA.MD

În perioada 3-7 decembrie 2018, proiectul „Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova” a organizat un atelier de lucru pentru personalul din cadrul principalelor organizații de suport a business-ului din Moldova (ODIMM, Camera de Comerț și Industrie, EBA, Confederația Națională a Angajatorilor și încă 6). Obiectivul atelierului de lucru a fost de a îmbunătăți înțelegerea despre DCFTA și despre procesele de export, pentru a permite personalului organizațiilor de suport a business-ului să furnizeze informații relevante pentru companiile membre. Atelierul de lucru din decembrie a fost unu dintr-o serie de ateliere de lucru pentru organizațiile de suport a business-ului pe care proiectul Infrastructura Calității le va oferi în următoarele luni.

Patru experți internaționali (din Austria, Grecia, Ucraina și Uzbekistan) au avut prezentări în cadrul atelierului. Aceștia au început prin a explica cum se face evaluarea privind pregătirea pentru export a companiilor, utilizând o serie de instrumente de diagnosticare și autoevaluare; după care au continuat cu prezentări privind importanța dezvoltării unui program de investiții în domeniul exportului,  cuprinzând pașii necesari pentru a realiza acest program; și în final, accentul a fost pus pe marketing, explicând inițial modul în care se poate explora potențialul pieței și însușirile de bază ale produselor, cum sunt promovarea și ambalarea / branding-ul, toate acestea având ca punct final dezvoltarea unui plan de marketing axat pe export.  Prin înțelegerea acestor aspecte, personalul organizațiilor de suport a business-ului va fi capabil să înțeleagă mai bine nevoile companiilor membre, atunci când acele companii se vor adresa pentru îndrumare și consiliere.

Materialele utilizate în timpul atelierului sunt disponibile gratuit prin intermediul link-ului următor (click aici): prezentările sunt în limba română și engleza, iar majoritatea celorlalte documentelor sunt în limba engleză. În mod colectiv, aceastea sunt o sursă foarte utilă de informații pentru oricine este interesat de acest subiect la distanță.