EBA a organizat atelierul de lucru „Provocările și oportunitățile existente de export a produselor de carne și mezeluri pe piața UE”

EBA a organizat atelierul de lucru „Provocările și oportunitățile existente de export a produselor de carne și mezeluri pe piața UE”
Sursa foto: DCFTA.MD

La 27 mai 2015, procesatorii și exportatorii de carne au avut ocazia să se întrunească cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Patronatului Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne, Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei și Delegației Uniunii Europene.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta acțiunile întreprinse până la moment în contextul exportului pe piața UE a produselor de origine animalieră și restanțele pe care le are RM în acest sens.

Evenimentul a fost lansat de dl Wicher Slaghter care a reiterat importanța alinierii la standardele UE în industria de procesare a cărnii, ceea ce implică investiții importante cât din partea agenților economici, atât și din partea autorităților relevante. Dl. Slaghter a reiterat că înainte ca o țară să fie eligibilă pentru exportul produselor de origine animalieră, se va efectua o evaluare din partea organului de inspecție al Comisiei Europene. Astfel cerințele pentru fiecare categorie de produse sunt specificate în Anexa III N 853/2004.

Directorul Adjunct ANSA, dnul Grigore Porcescu a subliniat că în vederea facilitării exportului produselor din carne, au fost elaborate ghiduri, precum și întreprinse acțiuni pentru a face față problemelor sus menționate. Printre ghidurile pe care le-a elaborat ANSA în scopul alinierii standardelor de procesare a produselor de carne se enumeră următoarele:

- Ghidul privind efectuarea expertizei sanitar-veterinare a cărnii roșii;

- Ghidul privind implementarea HACCP;

- Procedura specifică privind prelevarea probelor; etc.

Consilier EUHLPAM, Dnul Lucian Boncea a venit cu exemplul României la capitolul soluții asupra problemelor enunțate, prezentând pe aceasta cale experiența referitor la unitățile de procesare din România care s-au conformat cerințelor UE, din 2004 până în 2014, cifra acestora crescând de la 50 la 915 unități.

Printre dificultățile enunțate de producătorii autohtoni au fost prezența cărnii de calitate inferioară pe piață și lipsa responsabilității din partea producătorilor mici, precum și necesitatea de a înăspri controlul din partea ANSA asupra materiei prime de carne în scop de procesare care este importată în țară, aruncarea deșeurilor în locuri neamenajate și lipsa unităților de prelucrare a acestora, concurența neloială cauzată de companii care activează în condiții neautorizate etc.

Companiile au solicitat ca organele responsabile să se implice prin asigurarea unor reguli egale pentru producătorii mari și mici, precum și prin asigurarea unui control mai aspru pentru calitatea cărnii importate în RM.

Atelierul a fost organizat în parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cu suportul financiar din partea proiectului finanțat de UE „Suport pentru Implementarea ZLSAC în Republica Moldova”.

La dezbateri au participat 30 de companii producătoare și procesatoare de carne, printre care Debut Sor SRL, SRL Pegas, SA Basarabia Nord, SRL Nivalli etc.

Sursa: www.eba.md