DCFTA după 5 ani de implementare: impactul estimat și concluzii pentru următorii 5 ani

DCFTA după 5 ani de implementare: impactul estimat și concluzii pentru următorii 5 ani
Sursa foto: DCFTA.MD

Expert-Grup a realizat un studiu în care prezintă impactul DCFTA și un set de priorități strategice în vederea valorificării în continuare a oportunităților DCFTA și capacităților de export ale Moldovei.

Studiul este focusat pe analiza echilibrată și echidistantă a datelor statistice și evidențelor empirice. „După 5 ani de implementare a DCFTA, constatăm cu fermitate impactului pozitiv net al acestuia. În perioada 2015-2018, exporturile totale au crescut cu 1,5 miliarde USD sau cu 34% față de 4 ani de până la semnarea DCFTA (2011-2014), fapt ce a compensat pierderile pe piața CSI, fiind o creștere de două ori mai rapidă față de exporturile pe alte piețe. Drept rezultat, Uniunea Europeană și-a consolidat pozițiile drept principală piață de desfacere pentru exportatorii moldoveni. Circa 40% din această creștere a fost determinată în mod exclusiv de DCFTA (impactul net), alți factori fiind inerția, dinamica economică din România și Germania, importurile din UE, efectul inerțial sau cel sezonier. Astfel, efectul net al DCFTA a constituit circa 600 milioane USD”, se menționează în studiul Expert-Grup.

Pe lângă analiza fluxurilor comerciale, impactul DCFTA este analizat și prin prisma schimbărilor la nivel de sofisticare tehnologică a exporturilor, prețurile de import, balanța comercială și competitivitatea producătorilor autohtoni. Este important de menționat că studiul estimează și impactul net al DCFTA prin izolarea impactului altor factori care influențează creșterea exporturilor în UE (ex: efectul inerțial, cererea externă, producția internă, cursul valutar, importurile etc

De asemenea, în baza constatărilor studiului, au fost formulate o serie de recomandări de ordin strategic privind implementarea DCFTA pentru următorii 5 ani. Chiar dacă studiul se focusează pe analiza cantitativă a impactului DCFTA asupra fluxurilor comerciale și nu are drept obiectiv primar formularea de recomandări de politici, acesta include un set de priorități strategice în vederea valorificării în continuare a oportunităților DCFTA și capacităților de export ale Moldovei. 
Studiul a fost lansat cu ocazia Conferinței Internaționale Implementarea Acordului DCFTA dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova - 5 ani: Perspective Regionale și pași de urmat, organizata in cadrul Proiectului UE „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere / Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA / DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE".

Mai multe date puteti gasi pe acest link: DCFTA după 5 ani de implementare: impactul estimat și concluzii pentru următorii 5 ani