Tatiana Friniuc - nu poți să faci mereu aceleași lucruri și să speri că rezultatul va fi diferit

Tatiana Friniuc - nu poți să faci mereu aceleași lucruri și să speri că rezultatul va fi diferit
Sursa foto: DCFTA.MD

Își urma  firesc destinul -  absolvise  facultatea de Filologie a Universității  Pedagogice  din Chișinău  și avea toată viața înainte - dar când a înțeles că nu e suficient pentru a avea un parcurs precum și-l imagina, a decis să plece în Italia, pe atunci, un tărâm al făgăduințelor pentru moldoveni.

Marea provocare a fost că a   trebuit să pornească de la capăt, convinsă că poate mai mult, s-a reprofilat și s-a înscris la Institutul Tehnic Comercial Bodoni din Parma, la specializarea Contabilitate și Programare. Nu a oprit-o nimic, își alăpta copilul care s-a născut într-o țară de împrumut, în pauze, ca să nu întrerupă studiile, a făcut muncă de jos și nici o situație neprevăzută nu a descurajat-o.

Și tenacitatea i-a fost răsplătită - a primit o ofertă pe care nu avea cum s-o refuze, i  se acorda încredere, deși aparținea altei societăți, cu alte principii  de viață și de muncă. Trebuia să deschidă în țara sa de origine, o filială a unei companii din Italia, a cincea la număr, LUX PACKAGING, care să producă ambalaje de lux pentru branduri renumite din Europa, printre care Acqua di Parma, Christian Dior, Dolce@Gabbana, Chanel. Și a făcut-o.

Finanțarea au asigurat-o fondatorii italieni ai Companiei   internaționale Cavalierri@Amoretti, care au o experiență de peste 50 de ani în domeniu. În rest s-a preocupat ca lucrurile să funcționeze impecabil. Fabrica elaborează și produce ambalaje de elită pentru  bijuterii și parfumuri,  băuturi și haine. Sunt cutii  asamblate manual, confecționate din  materiale de cea mai înaltă  clasă, importate  din Italia. Se respectă cele mai riguroase modele originale și cele mai înalte standarte de calitate.

A accesat și granturi cu 50% rambursare de la Banca Mondială, pe care i-a folosit pentru îmbunătățiri în producere și obținerea certificării ISO 9001 - 2015. Este prima întreprindere  ce deține versiunea noua a standardului de calitate, care face diferența.

Să faci antreprenoriat în Republica Moldova nu este foarte ușor, mai ales pentru femei. Consecintele migrației și lipsa unor politici sociale sunt piedici pentru activitate, dar pe Tatiana Friniuc nu o oprește nimic. Va mai angaja lucrători, 200 la număr și va dubla  și liniile de producere.

LUX PACKAGING, filială a Companiei Cavalierri@Amoretti, produce în Republica Moldova - 180-200 de mii de cutii pe lună. Urmează să se extindă și în Europa de Est, mai ales își doresc  să cucerească piața rusească,  care oferă mari oportunități.

Aceasta este partea frumoasă a afacerii pe care o administrează pentru ea și pentru persoanele angajate care si-au găsit un loc de muncă acasă.

A obținut succesul pentru că a fost foarte insistentă, s-a aflat mereu printre angajați și nu a dat doar indicații, dar a știut să-și valorifice echipa, să fie cu ei onestă și corectă. Regretele sunt de natură umană - a fost nevoită să le acorde timp mai puțin decât și-ar fi dorit lui Bogdan și Nicole, copiilor ei. Pe al treilea la număr l-a numit -   LUX PACKAGING.
Acum recuperează și le acordă tuturor  multă  dragoste și multă atenție.

Tatiana Friniuc a primit sprijinul logistic din partea Uniunii Europene ceea ce a ajutat-o să găsească mai ușor partenerii de business din spațiul comunitar. Nu îi este ușor, dar nici imposibil. Încurajează și pe alți antreprenori să-și extindă afacerile peste hotarele țării.

Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană a dus la creșterea competitivității produselor autohtone prin aplicarea standardelor internaționale și a normelor europene pentru produsele exportate și comercializate atât pe piața internă cât și pe cea a comunității europene. www.eu4business.md/dctfa

Luminița Popa

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere / Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. Conținutul acestui material este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene.