Suport pentru cadrul infrastructurii calității în contextul DCFTA în Republica Moldova

Suport pentru cadrul infrastructurii calității în contextul DCFTA în Republica Moldova
Sursa foto: DCFTA.MD

„Viața este ceea ce ți se întâmplă atunci când ești ocupat să îți faci alte planuri”. Cuvintele lui John Lennon din 1980 sunt un adevăr universal care nu au sunat niciodată la fel de relevant ca în prezent. Proiectul QI a intrat în martie 2020 cu multe planuri: în lunile martie, aprilie și mai, vom aduce în jur de 20 de experți internaționali să lucreze cu partenerii noștri din agenții și instituții cheie din subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii; experții naționali vor livra peste 500 de zile de consultanță în afaceri orientată către companiile moldovenești selectate, pentru a ajuta la dezvoltarea eficacității lor pe piața din Moldova și UE. Tot atunci, pandemia COVID-19 a lovit lumea. Iar Moldova nu este excepție. Starea de urgență, declarată pe 17 martie și prevăzută să dureze până pe 15 mai, a impus majoritatea oamenilor din țară să trăiască în auto-izolare, alăturându-se celor aproape 2 miliarde de oameni - un sfert din populația lumii. Viața așa cum știam s-a schimbat, aparent peste noapte. Proiectul nostru, una dintre numeroasele intervenții pe care UE le-a finanțat pentru a sprijini dezvoltarea Moldovei, s-a aflat într-un impas vădit: experții străini nu mai puteau să călătorească liber, iar pentru experții aflați în Moldova, contactul direct a fost în mod expres interzis.
Presupunem că ne-ar fi fost ușor să ne facem comod și să acceptăm că realitatea ne-a răsturnat planurile. Poate ar fi mai simplu să așteptăm ca pandemia să se consume sau să fie depășită de vaccinurile mult așteptate. Dar proiectele, precum al nostru, sunt unelte pentru furnizarea de soluții care pot aduce schimbări. Și am decis să aplicăm acest principiu pe noi înșine și să vedem dacă putem dezvolta soluții care să ne permită să continuăm colaborarea cu partenerii noștri, fie și moduri substanțial diferite de cele pe care le anticipasem inițial. Cu sprijinul activ și flexibil din partea Delegației UE în Moldova, folosim o varietate de instrumente tehnologice - Zoom, Skype și bătrânul e-mail - pentru a continua activitatea noastră. Experții internaționali lucrează deja de la distanță la armonizarea legislativă și metodologiile necesare pentru a susține abordări inovatoare aici în Moldova. În aprilie, ne propunem să lansăm un program de ateliere online, din confortul propriilor domicilii, care va aduce experți internaționali în contact cu partenerii de aici, pentru a le îmbunătăți înțelegerea aplicării directivelor și reglementărilor UE și vom continua să livrăm programul nostru de consultanță pentru IMM-uri prin platformele virtuale ZOOM și Skype, pentru acele companii care, în aceste momente dificile, nu doresc să stea cu mânile în brîu, ci încearcă să se asigure că vor ieși mai puternice și mai eficiente din această pandemie. Deja nu va mai fi „business ca de obicei”, ci mai degrabă  „business ca de obicei pe care îl putem face”.
Sunt vremuri grele - probabil cele mai dure pe care le-am cunoscut vreunul dintre noi. Intenția noastră este să ne asigurăm că atunci când vor trece - iar ele vor trece - partenerii noștri vor fi într-o poziție mai puternică decât au fost să sprijine dezvoltarea economică a Moldovei prin implementarea abilităților și cunoștințelor noi dobândite.

Aveți grijă și rămâneți sănătoși.

Michael Chambers
Lider de echipă, Proiect QI