Prima etapă a campaniei de informare DCFTA INFO BUSINESS: ÎNTREABĂ EXPERTUL va avea loc în 11 localități din Republica Moldova

Prima etapă a campaniei de informare și asistență pentru companii DCFTA INFO BUSINESS: ÎNTREABĂ EXPERTUL se lansează astăzi pentru a spori vizibilitatea și comunicarea, la nivelul mediului de afaceri, despre prevederile Acordului de Asociere/ Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și oportunitățile competitive de dezvoltare a companiilor în cadrul Acordului de comerț liber cu Uniunea Europeană. 

Campania de informare și asistență pentru companii intitulată DCFTA INFO BUSINESS: ÎNTREABĂ EXPERTUL va include 11 dezbateri și sesiuni de informare a mediului de afaceri privind DCFTA în localități din diferite raioane precum: Anenii Noi, Bălți, Cahul, Comrat, Edineț, Hâncești, Ialoveni, Orhei, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni.

În cadrul acestor evenimente, cei mai buni experți și specialiști vor informa și consilia agenții economici referitor la norme și standarde europene ce vizează atât companiile exportatoare și importatoare din Republica Moldova, dar și companiile cu operațiuni pe piața internă, oferind, de asemenea, informații despre surse de asistență financiară, sub formă de suport tehnic și investiții cu sprijinul UE pentru creșterea competitivității companiilor în domeniile unde procesul de adaptare implică costuri semnificative, pași de urmat în dezvoltarea afacerii pentru export. 

Temele abordate în cadrul evenimentelor de informare se bazează pe rezultatele unui studiu calitativ  și cantitativ întreprins de proiectul „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”, realizat la nivelul agenților economici la nivel național la începutul acestui an. 

Prima etapă a campaniei va fi urmată de o serie de sesiuni de instruire și diseminare de materiale informative practice (ghiduri) ce vor sprijini agenții economici să beneficieze de oportunitățile oferite de AA/DCFTA, să-și consolideze capacitățile de operare într-un mediu competitiv pe piața internă precum și pe alte piețe externe. 

Campania de informare a mediului de afaceri are loc în cadrul pentru proiectului „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”.   
Proiectul „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE” va avea o durată de 2 ani (septembrie 2017 – august 2019) și va include: 

•    Furnizarea informațiilor practice și specifice privind modul de valorificare a oportunităților oferite de DCFTA și cum pot fi depășite provocările în acest sens. 
•    Un „birou online de știri” va oferi știri la zi despre DCFTA, precum și date și surse de informare pentru jurnaliști. 
•    Asistență specifică prin intermediul ghișeului unic mobil (campanie itinerantă) oferind informații, consultanță, traininguri și asistența necesară; cei mai buni experți în domenii relevante vor face un tur al regiunilor țării și vor livra informații și consultanță pentru mediul de afaceri local și comunități. 
•    3 campanii de informare naționale și o serie de materiale video pentru a informa populația și mediul de afaceri despre ce înseamnă DCFTA în termeni practici – noi oportunități, investiții, locuri de muncă, o calitate mai bună a vieții, a produselor și serviciilor pentru toți cetățenii. 
•    40 de evenimente pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv sesiuni de instruire practice pentru mediul de business din diferite sectoare ale economiei despre ce pașii necesari pentru a profita de avantajele pe care le oferă DCFTA.