Previziunile economice pentru Uniunea Europeană în 2017

Previziunile economice pentru Uniunea Europeană în 2017
Sursa foto: DCFTA.MD

Se estimează că ritmul creșterii economice în Europa va rămâne moderat. Factorii favorabili creșterii sunt scăderea șomajului și creșterea consumului privat, însă aceștia sunt contrabalansați de unele obstacole și de slăbirea altor factori favorabili. Potrivit previziunilor economice de toamnă publicate astăzi de Comisia Europeană, PIB-ul va crește în zona euro cu 1,7 % în 2016, cu 1,5 % în 2017 și cu 1,7 % în 2018 (previziunile de primăvară arătau o creștere de 1,6 % în 2016 și de 1,8 % în 2017). În ceea ce privește PIB-ul total al UE, valorile au o traiectorie similară, creșterea fiind estimată la 1,8 % în acest an, la 1,6 % în 2017 și la 1,8 % în 2018 (previziunile de primăvară arătau o creștere de 1,8 % în 2016 și de 1,9 % în 2017).

Consumul privat ar urma să rămână principalul motor al creșterii până în 2018, susținut de creșterea preconizată a ratei de ocupare a forței de muncă (în continuarea tendinței actuale) și a salariilor (în ușoară curbă ascendentă). Costurile îndatorării rămân favorabile creșterii economice, în contextul unei orientări flexibile a politicii monetare. Se estimează că deficitul bugetar agregat al zonei euro va continua să scadă, că orientarea bugetară va rămâne nerestrictivă și că nivelul investițiilor va continua să crească.

Perspectivele de creștere sunt însă limitate de incertitudinile politice, de creșterea economică lentă în țările din afara UE și de încetinirea comerțului mondial. În același timp, există încă riscul ca performanțele slabe ale economiei în ultimii ani să frâneze creșterea economică, iar persistența unei conjuncturi economice slăbite indică posibilitatea unei creșteri economice mai rapide fără presiuni inflaționiste nejustificate. Mai mult, în anii următori, economia europeană nu va mai putea să se bazeze pe sprijinul excepțional de care a beneficiat datorită unor factori externi precum scăderea prețului petrolului și deprecierea valutelor.

Alte previziuni le găsiți aici.

sursa: ec.europa.eu