INFO Business 2: Întreabă Expertul la Bălți

INFO Business 2: Întreabă Expertul la Bălți
Sursa foto: DCFTA.MD

Oportunitățile Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) au fost prezentate și analizate în cadrul unei discuții a reprezentanților organizațiilor de afaceri și ai asociațiilor de producători din Bălți cu experții în dezvoltarea afacerii și export, dar și reprezentanți ai instituțiilor de stat responsabile. Experții au oferit suportul necesar producătorilor ce doresc să exporte în Uniunea Europeană. 

Agenda discuțiilor s-a axat pe:

  • Normele sanitare ale Uniunii Europene pentru a asigura siguranța producției proprii și a importurilor;
  • Cerințele actuale și viitoare privind aspectele fitosanitare la import ale Uniunii Europene;
  • Strategii pentru accesul pe piața UE;
  • Proceduri vamale și reguli de origine, cote tarifare și procedura de verificare a exportului.

Potrivit experților, prin conformarea la cerințele sanitare și fitosanitare ale Uniunii Europene, crește accesul la piețele internaționale pentru produsele agricole și alimentare moldovenești, asigurând o poziție competitivă mai bună a Republicii Moldova pe piețele alimentare mondiale.

Sesiunea de informare a fost organizată în cadrul proiectului „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE” în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană