Frauda, Conformitatea și Securitatea IT. Tendințe și provocări

Frauda, Conformitatea și Securitatea IT. Tendințe și provocări
Sursa foto: DCFTA.MD

La data de 15-16 martie, EBA (European Business Association) a organizat un atelier practic de lucru pentru membrii săi cu genericul ”Frauda, Conformitatea și Securitatea IT. Tendințe și provocări”. Acest eveniment a fost organizat în colaborare cu Asociația pentru Prevenirea și Combaterea Fraudei (APCF) din România și cu suportul financiar al proiectului finanțat de UE ”Suport pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova”.

Speakeri în cadrul evenimentului au fost Alin Becheanu (președintele APCF), Daniel Varzaru (APCF) și George Dragusin (APCF) care au acoperit domeniile de fraudă, securitatea informațiilor și de combatere a spălării banilor.

Printre participanții la workshop s-au numărat reprezentanți din sectorul bancar, dezvoltatorii de software IT și din marile companii internaționale care și-au exprimat în mod clar necesitatea de a adapta sistemele informatice utilizate la cele mai bune practici internaționale în ceea ce privește standardele de securitate. La eveniment au mai participat reprezentanți de la Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat.

Alin Becheanu s-a concentrat in prezentarea sa pe fraudă, în special pe comiterea fraudei, tendințe, costuri, caracteristicile unui escroc, calitățile necesare unui investigator și modalități de a construi un program anti-fraudă.

George Dragusin a oferit o privire de ansamblu asupra securității IT, în special cu privire la definițiile, cauzele și riscurile criminalității informatice, diferența față de criminalitatea tradițională, actorii și fazele atacurilor. El a mai pus în discuție și aspectele legate de miturile de securitate care încă mai persistă, noile obiective, cum să răspundă la incidente, oferind, de asemenea, o nouă perspectivă asupra relațiilor cu presa și clienții. Mai mult decât atât, participanților li s-a mai vorbit despre provocările și previziunile în materie de securitate a sistemelor informatice pentru anul 2017.

Workshop-ul s-a încheiat cu sfaturi practice de la Daniel Varzaru, care a dezbătut cazuri celebre de spălare a banilor, precum și indiciile pentru identificarea schemelor de fraudă.

sursa: www.eba.md