Expert-Grup a lansat o nouă ediție a revistei MEGA despre recuperarea economică a țării pentru anii 2016-2017

Expert-Grup a lansat o nouă ediție a revistei MEGA despre recuperarea economică a țării pentru anii 2016-2017
Sursa foto: DCFTA.MD

La data de 8 decembrie, Centrul Analitic Independent Expert-Grup a lansat cea de-a XV-a ediție a revistei MEGA, cu genericul „Recuperarea economică pentru 2016 – 2017: tendință durabilă sau vârf de aisberg?”. Potrivit experților, deși anul economic 2016 a fost mai favorabil comparativ cu 2015, iar prognoza pentru 2016 – 2017 estimează o creștere a economiei de aproximativ 3-4%, competitivitatea și durabilitatea acestei creșteri rămân principalele provocări ale anului care vine.

Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup, coautor al publicației, a afirmat în cadrul evenimentului că: „Principala provocare imediată ține de riscul inducerii în eroare a decidenților de politici economice de către tendințele economice, care la suprafață arată relativ bine, însă conțin multe subtilități îngrijorătoare. Astfel, în pofida creșterii economice pozitive anticipate pentru 2017, autoritățile nu trebuie să înăsprească povara fiscală, în același timp trebuie să relaxeze mai activ politica monetară și sa fie foarte prudenți în promovarea austerității bugetare”.

Ca și provocări pe termen mediu și lung, autorii atenționează asupra nivelului scăzut al productivității muncii, care subminează competitivitatea economiei moldovenești, atât din punct de vedere al prețului forței de muncă, cât și a calității acesteia, și alimentează în lanț incapacitatea țării de a valorifica pe deplin potențialul oferit de DCFTA cu UE. Pe termen lung, deficitul balanței de plăți, agravat de nivelul înalt al datoriei externe (care este practic echivalentă cu PIB-ul), precum și de influxurile modeste de investiții străine directe (Moldova se află, în mod tradițional, pe ultimele locuri în Europa la capitolul ISD per cap de locuitor) generează riscuri care vizează stabilitatea macroeconomică a țării.

În calitate de soluții, autorii recomandă echilibrarea deficitului de cont curent și stimularea investițiilor, prin înlăturarea celor top 3 bariere pentru investitorii străini (I) corupția; (II) instabilitatea politicilor; și (III) instabilitatea politică, acestea pot fi înlăturate prin eforturi consolidate, pe termen lung, doar în baza unei voințe politice ferme.

Publicația o puteți citi AICI.

sursa: www.expert-grup.org