Concluziile Consiliului Uniunii Europene privind Parteneriatul Estic

Concluziile Consiliului Uniunii Europene privind Parteneriatul Estic
Sursa foto: DCFTA.MD

La 14 noiembrie, Consiliul Uniunii Europene a discutat despre relațiile actuale multilaterale și bilaterale cu cele șase țări ale Parteneriatului Estic - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Miniștrii au avut un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a parteneriatului și a posibilelor rezultate care vor fi realizate în 2017, în special cu referire la următorul Summit al Parteneriatului Estic, în noiembrie 2017, la Bruxelles.

În concluziile publicate ulterior, Consiliul a salutat progresele înregistrate la capitolul implementării Acordurilor de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) de către Georgia, Republica Moldova și Ucraina, care prevăd accelerarea asocierii politice și de integrare economică cu UE. Descărcați textul integral al concluziilor, accesând link-ul următor: european-union-council-conclusions-on-eastern-partnership.pdf

Context:

Parteneriatul estic este o dimensiune estică specifică a politicii europene de vecinătate (PEV). A fost conceput să consolideze asocierea politică și integrarea economică a țărilor partenere din Europa de Est.

Parteneriatul estic a fost lansat în 2009 ca inițiativă comună între UE, statele membre ale UE și șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

sursa: www.consilium.europa.eu