China intensifică schimburile comerciale cu Republica Moldova

China intensifică schimburile comerciale cu Republica Moldova
Sursa foto: DCFTA.MD

Astăzi, 18 mai 2018, la sediul MIEPO a avut loc o întrevedere dintre echipa MIEPO, condusă de Directorul instituției, Vitalie Zaharia şi o delegație din provincia Jiangxi, China, condusă de Vice Directorul Departamentului de Agricultură, Tang Anlai. La întrunire s-au discutat oportunitățile investiționale, aspecte privind promovarea exporturilor şi schimburilor comerciale între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză.

Un interes sporit din partea delegației chineze a fost expusă pentru sectorul agroindustrial, preponderent sectorul vitivinicol şi zootehnic. A fost reiterată intenția de a iniția un proiect investițional in acest sens.

De asemenea a fost discutată si inițierea de exporturi de vinuri în provincia Jiangxi. Șeful delegației chineze a ținut sa menționeze calitatea superioară a vinurilor moldovenești, care sunt deja recunoscute și apreciate în China. In acest sens a fost sugerată si recomandată menținerea standardului calității produselor vitivinicole. Pentru intensificarea exportului de produse in China au fost reiterate necesitatea de obținere a certificatului de calitate emise de autoritățile chineze “Green Certificate”. Pentru promovarea vinurilor moldovenești a fost lansata inițiativa participării la expoziția specializată din China, fiind recomandată şi punerea in valoare a tradițiilor şi elementelor naționale.

Provincia Jiangxi are 46 milioane de locuitori, potențiali consumatori ai produselor moldovenești. Părțile au apreciat intenția oficialilor din cele 2 tari de semnare a Acordului de Liber Schimb în vederea creșterii relațiilor comerciale bilaterale, iar MIEPO va acorda tot suportul în propunerea de proiecte investiționale in toate domeniile economiei naționale.

Delegația chineză a relatat despre „Noului Drum al Mătăsii“ – un mega-proiect chinezesc menit sa conecteze China cu Europa pe un coridor comercial sigur și de mare viteza și Republica Moldova ar trebuie să facă parte din acest proiect, ținând cont de poziția sa geografică.

În cadrul întrevederii s-a discutat posibilitatea organizării unor evenimente de promovare a produselor moldovenești în China, precum și schimbul de experiență, unde MIEPO a manifestat disponibilitatea de a invita experți din China, care vor consulta producătorii autohtoni în materie de exporturi.

Dl Zaharia de asemenea a lansat o invitație către delegația chineză la “Conferința Globală a Turismului Vinicol 2018”, care va avea loc în Chişinău în perioada 5-7 septembrie 2018. Eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite și Organizației Mondiale a Turismului şi organizată de MIEPO. Conferinţa are drept scop promovare tursimului vinicol, inclusiv cu participarea - companiilor autohtone din sectorul vitivinicol și sectorul turismului receptor.