Uniunea Europeană, în parteneriat cu PNUD, oferă Republicii Moldova un nou sprijin nerambursabil în valoare de 10 milioane de euro pentru depășirea crizei energetice. Noul program „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” a fost lansat pe 2 iunie de către Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, Directoarea Biroului regional PNUD pentru Europa și CSI, Mirjana Spoljaric Egger, și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari. Evenimentul a avut loc în contextul Săptămânii Verzi Europene 2022, marcată în perioada 30 mai - 5 iunie.
Pe lângă sprijinirea eforturilor Republicii Moldova de a implementa reformele esențiale în domeniul energeticii, programul va consolida capacitatea instituțională de a răspunde atât la criza energetică actuală, cât și la alte potențiale șocuri. De asemenea, va lansa o campanie de informare la scară largă care va încuraja proprietarii de locuințe să înlocuiască aparatele electrocasnice vechi cu modele mai eficiente din punct de vedere energetic. Campania va fi complementată și cu o inițiativă de testarea unor soluții specifice de eficiență energetică și a unor tehnologii regenerabile care pot fi utilizate în gospodăriile sărace din punct de vedere energetic.
Adițional, mai multe blocuri de locuințe vor fi dotate cu sisteme de distribuție a încălzirii pe orizontală, iar în cel puțin trei instituții medicale vor fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice, ceea ce va contribui la reducerea costurilor pentru energie.
Programul reprezintă un sprijin suplimentar, pe lângă cele 60 de milioane de euro, în formă de sprijin bugetar, oferit de către Uniunea Europeană Republicii Moldova în calitate de asistență de urgență pentru depășirea crizei energetice și cele 5 milioane de euro pentru sprijinirea populației vulnerabile afectată de criza energetică.