INFO Business 3. Întreabă expertul la Briceni

INFO Business 3. Întreabă expertul la Briceni
Sursa foto: DCFTA.MD

Seminarele gratuite din cadrul „INFO Business 3. Reglementări tehnice, standarde și proceduri de evaluare a conformității în contextul DCFTA” continuă. La Briceni, reprezentanți ai mediului de afaceri s-au întâlnit cu experți în dezvoltarea afacerii și export, dar și reprezentanți ai instituțiilor de stat responsabile.

Aceștia au discutat despre cerințele pentru exportul către Uniunea Europeană: importanța depășirii barierelor tehnice în calea comerțului (TBT) pentru dinamizarea exporturilor și dezvoltarea economică a Republicii Moldova în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), barierele tehnice în ceea ce privește sectoarele/tipurile de producători specifice, oportunități pentru creșterea calității și îmbunătățirea standardelor. Printre alte subiecte abordate în cadrul sesiunii de dezbateri au fost:

  • Progresul în armonizarea legislației moldovenești cu cerințele UE și adoptarea standardelor UE, motivele pentru înlocuirea standardelor GOST;
  • Standardele tehnice ca mijloc de promovare a produselor moldovenești atât pe plan internațional, cât și pe piața locală, adăugând valoare, beneficii atât producătorilor, cât și consumatorilor;
  • Așteptările companiilor din statele membre ale UE de la producătorii moldoveni în termeni de calitate, standarde și certificare.

De asemenea, antreprenorilor le-au fost oferite informații privind sprijinul UE și al instituțiilor naționale, pentru a îmbunătăți calitatea și a îndeplini standardele UE.
Sesiunile de dezbateri și instruire în beneficiul mediului de afaceri sunt organizate în cadrul proiectului „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de

Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE” în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană.