A doua etapă a campaniei de informare pentru agenții economici, DCFTA Info Business: Întreabă expertul, va avea loc în 10 localități din Republica Moldova

A doua etapă a campaniei de informare pentru agenții economici, DCFTA Info Business: Întreabă expertul, va avea loc în 10 localități din Republica Moldova
Sursa foto: DCFTA.MD

Sesiuni de informare și instruire pe teme legate de siguranța alimentară, măsuri sanitare și fitosanitare pentru exportul produselor în Uniunea Europeană.

Cea de-a doua etapă a campaniei de informare și asistență pentru agenții economici, DCFTA INFO BUSINESS: ÎNTREABĂ EXPERTUL, demarează astăzi pentru a spori vizibilitatea și nivelul de cunoaștere, la nivelul mediului de afaceri, în legătură cu prevederile Acordului de Asociere/ Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și oportunitățile de dezvoltare a companiilor și export în cadrul Acordului de comerț liber cu Uniunea Europeană (UE). 

Campania de informare și asistență pentru companii intitulată DCFTA INFO BUSINESS: ÎNTREABĂ EXPERTUL va include 10 sesiuni de informare și instruire gratuite pentru mediul de afaceri în localități din diferite raioane precum: Chișinău (05.02.2019), Orhei (12.02.2019), Edineț (14.02.2019), Cahul (26.02.2019), Soroca (28.02.2019), Hâncești (05.03.2019), Ungheni (12.03.2019), Bălți (14.03.2019), Tighina (19.03.2019), Comrat (21.03.2019).

În cadrul acestor evenimente, cei mai buni experți și specialiști internaționali și locali vor informa și consilia agenții economici referitor la teme și cerințe privind siguranța alimentară, măsurile sanitare și fitosanitare în comerțul cu Uniunea Europeană și proceduri vamale pentru exportul fructelor și legumelor în Uniunea Europeană. Prin conformarea la cerințele sanitare și fitosanitare ale Uniunii Europene, crește accesul la piețele internaționale pentru produsele agricole și alimentare moldovenești, asigurând o poziție competitivă mai bună a Republicii Moldova pe piețele alimentare mondiale.

Temele abordate în cadrul evenimentelor de informare includ: cerințele generale privind exportul de alimente în Uniunea Europeană,  cadrul juridic al UE privind comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă, etichetarea produselor alimentare, sisteme de management al calității alimentelor pe piața UE,  reguli de origine a mărfurilor, cote de export, proceduri de export (documente, formalități, proceduri vamale simplificate). Pe parcursul sesiunilor de informare vor fi disponibile materiale de informare (ghiduri practice) referitoare la tematica menționată.

Campania de informare a mediului de afaceri are loc în cadrul pentru proiectului „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”.   

Pe parcursul proiectului, informațiile vor fi disponibile și online în format electronic și video (tutoriale), prin intermediul platformei www.EU4Business.md/dcfta

Mai multe informații: dcfta.moldova@weglobal.org, 022250633