Mai întii noi lucrăm pentru nume, după care numele lucrează pentru noi. Istoria de succes "Bevera Nord"

Mai întii noi lucrăm pentru nume, după care numele lucrează pentru noi. Istoria de succes
Sursa foto: DCFTA.MD

Pe lângă deschiderea largă a pieței europene pentru bunurile și serviciile produse în Moldova, DCFTA contribuie și la îmbunătățirea mediului de afaceri moldovenesc, prin beneficiile pe care le oferă, cum ar posibilitatea facilitarea tranzacțiilor comerciale, extinderea bazei de materii prime, încheierea unor noi parteneriate de afaceri și stimularea inovațiilor, consolidarea concurenței pe piața internă. 

De aceste beneficii s-a bucurat și „Bevera Nord”, o întreprindere din industria textilă din Soroca. Aceasta, de câțiva ani, îmbracă Armata Națională, Trupele de Carabinieri, Trupele de Grăniceri și, în același timp, coase haine pentru branduri europene, unele de echipament pentru ski, altele de îmbrăcăminte elegantă.

Ascensiunea de la o întreprindere cu doar șase cusătorese, până la una cu 100 de lucrători și un spațiu de producție de o capacitate de trei ori mai mare, a durat mai mult de 10 ani.

„În 2009 aveam doar 6 cusătorese și coseam doar uniforme pentru piața locală”, povestește Andrei Mârza, directorul „Bevera Nord”. Tot în 2009, întreprinderea a câștigat concursul pentru incubatorul de business din Soroca. Ca urmare, au instruit șapte șomeri, pe care, ulterior, i-au angajat. 

Istoria de succes a întreprinderii Bevera Nord, în condițiile în care Soroca este o  localitate cu o bogată istorie textilă, continuând să atragă investiții în acest sector al economiei, fiind un sector foarte competitiv, începe în același an. 

În 2009, întreprinderea câștigă un grant de 10 000 euro din partea Norvegiei. Banii au fost folosiți pentru procurarea utilajului, crearea condițiilor de muncă mai confortabile și oferirea de instruire continuă angajaților. Între timp, „Bevera Nord” participă la tendere, iar comenzile nu se lasă așteptate. 

Astfel, în 2010, întreprinderea a câștigat un tender de coasere a uniformelor pentru Armata Națională a Republicii Moldova. În același an, „Bevera Nord” a început să exporte. Una dintre primele comenzi pentru export a fost coaserea unei colecții de haine pentru femei. Andrei Mârza povestește că acea colecție, comandată de trei tinere creatoare de modă din Norvegia, ajunsă în defileuri la Paris, Oslo, Londra, a fost posibilă, grație susținerii norvegiene.

Ceea ce a urmat a fost o adevărată cursă contra cronometru - pe de o parte, calitatea coaserii trebuia să fie la cele mai înalte standarde europene, pe de altă parte - producția nu putea fi oprită. „Bevera Nord” lua comenzi complicate - în prima fază se lucra pentru calitate, proces care deseori presupunea pierderi. Acest stil de lucru, însă, a permis întreprinderii să ajungă la standarde înalte ale producerii.

„Am lucrat în ultimii ani nu pentru profit, ci pentru experiență. Visam să ajungem la nivel european. Acum ne permitem să ne alegem clienții,” spune Andrei Mârza și adaugă, „Am dublat și prețurile”.

Din 2017, „Bevera Nord” a trecut într-un spațiu mai mare, a deschis a treia linie de producție, pentru care a fost instalat utilaj nou din bani câștigați de la USAID. Tot atunci la întreprindere au fost angajați în jur de 50 de lucrători noi, numărul total ajungând, astfel, la 100. Condițiile de muncă au fost, la fel, îmbunătățite. Acum, de exemplu, angajații pot lua masa pe loc.

Cu mărirea capacității de producere, întreprinderea a înregistrat o creștere dublă a exportului. Iar semnarea Acordului de Liber Schimb între Uniunea Europeană și Republica Moldova, a fost o adevărată eliberarea în acest sens. Or, Acordul urmărește eliminarea taxelor vamale de import și export între părți. 

„Acum trecem vama mai ușor. Avem broker vamal, taxele vamale nu mai sunt nici ele atât de mari”, spune Andrei Mârza.

Viitorul pe care și-l imaginează directorul „Bevera Nord” pentru întreprinderea pe care o conduce e legat, la fel, de Europa. 

„Dorim să lansăm brandurile noastre”, explică Andrei Mârza, conștient că ieșirea pe piața europeană va fi un proces complex și dificil, dar care ar merita tot efortul, mai ales în condițiile oferite de DCFTA, care urmărește o relație comercială preferențială între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Recent a fost deschis primul cluster textil din Republica Moldova, președintele căruia este eroul nostru, Andrei Mârza. Aceasta este o oportunitate pentru dezvoltarea industriei textile locale, cu implicarea instituțiilor de învățământ și ale instituțiilor de cercetare de specialitate.

„Producerea e un car greu, concurența e foarte mare. Dar, în același timp, producerea e motorul economiei. Bugetul țării crește, datorită nouă”, spune Andrei Mârza.