4 ani de DCFTA - UE a devenit cel mai important și de încredere partener comercial al Republicii Moldova

4 ani de DCFTA - UE a devenit cel mai important și de încredere partener comercial al Republicii Moldova
Sursa foto: DCFTA.MD

După 4 ani de implementare a Zonei de liber schimb (DCFTA), Uniunea Europeană a devenit cel mai important și mai de încredere partener comercial pentru producătorii moldoveni. Doi din trei euro câștigați din exporturile moldovenești provin acum din UE – spre deosebire de unul din doi euro, cum se întâmpla în 2014, iar această creștere a dus la crearea a cel puțin 15 000 de noi locuri de muncă în Republica Moldova. Acestea sunt principalele concluzii ale analizei impactului a 4 ani de implementare a DCFTA, realizată de centrul analitic independent Expert Grup. 

Analiza a mai constatat că, urmare a implementării DCFTA, exporturile moldovenești pe piața europeană au cunoscut o creștere netă de 367 de milioane de euro, iar companiile producătoare ar putea livra în bugetul de stat aproximativ 7 miliarde de lei în plus sub formă de taxe și impozite, până în anul 2020 – surse care ar putea acoperi cheltuielile pentru sănătate din Republica Moldova pentru un an întreg. Totodată, implementarea deplină a prevederilor DCFTA va face companiile moldovenești mai competitive, va contribui la îmbunătățirea calității produselor și serviciilor moldovenești, va stimula investițiile și producția și va deschide piețele europene pentru exporturile din mai multe sectoare ale economiei moldovenești. Astfel, ar putea crește exportul de produse de origine animalieră.

Vedeți mai multe concluzii ale analizei Expert Grup în infograficul de mai jos. Textul analizei poate fi accesat aici.

Analiza impactului a 4 ani de implementare a DCFTA a fost realizată în perioada iulie-august 2018, la comanda Proiectului finanțat de Uniunea Europeană: „Vizibilitate și comunicare pentru AA/DCFTA".