Utilizarea standardelor armonizate ce țin de produsele pentru construcții, în baza Regulamentului UE 305/2011

Utilizarea standardelor armonizate ce țin de produsele pentru construcții, în baza Regulamentului UE 305/2011
Sursa foto: DCFTA.MD

La data de 11 februarie 2020, a fost desfășurat un atelier de lucru: “Utilizarea standardelor armonizate ce țin de produsele pentru construcții, în baza Regulamentului UE 305/2011". Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Suport pentru cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova".

La atelier au participat 56 de persoane din diferite sectoare de afaceri, inclusiv laboratoare, producători de echipamente, producători de ciment și beton, precum și diverse instituții publice: Ministerul Economiei și Infrastructurii, Delegația Uniunii Europene în Moldova etc.

Se pare că motivul pentru care subiectul Regulamentului UE privind produsele de construcție 305/2011 a stârnit atât de mult interes este că Moldova va adopta standardele europene armonizate pentru produsele de construcție ca standarde naționale, astfel încât diferiții producători vor adopta ulterior modificările necesare.

Principala constrângere sau cerere a producătorilor este absența ajutorului pentru finanțarea costurilor care pot apărea în urma adoptării noilor standarde. Acestea ar putea rezulta în primul rând în obligația de a efectua teste inițiale pentru a determina conformitatea produselor și, eventual, de a schimba utilajele ca acestea să respecte specificațiile standardelor europene.

Participanții au fost activi și au dat dovadă de cunoștințe tehnice, ceea ce relevă un nivel sporit de interes și cunoaștere a subiectului.

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „ Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”. Conținutul acestui material este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene.