UE şi BERD sporesc sprijinul acordat IMM-urilor şi femeilor antreprenoare din ţările Parteneriatului Estic

UE şi BERD sporesc sprijinul acordat IMM-urilor şi femeilor antreprenoare din ţările Parteneriatului Estic
Sursa foto: DCFTA.MD

Uniunea Europeană oferă 5.035 milioane de euro pentru programul „Femei în afaceri” implementat de BERD în ţările Parteneriatului Estic.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Uniunea Europeană (UE) extind asistenţa acordată întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi femeilor antreprenoare din ţările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Sprijinul acordat sectorului reprezintă una dintre priorităţile strategice ale BERD în cadrul Iniţiativei pentru întreprinderile mici lansată în luna iulie 2014.

Promovarea comerţului şi competitivitatea

Uniunea Europeană oferă 8 milioane de euro în sprijinul extinderii serviciilor de consultanţă în afaceri oferite IMMurilor din 6 ţări într-un cadru multianual, care să le permită acestora să beneficieze de consultanţă prin intermediul specialiştilor locali şi al consultanților profesionişti internaţionali, acoperind un spectru larg de domenii: managementul strategic al companiilor, marketing, tehnologii informaționale, eficienţă energetică şi altele.

Circa 40 la sută din proiectele de consultanţă din Georgia, Moldova şi Ucraina se vor axa pe susţinerea întreprinderilor mici, astfel încât acestea să valorifice noile oportunităţi disponibile în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). Consultanţa în afaceri va contribui la îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor, facilitarea accesului acestora la finanţare, valorificarea noilor oportunităţi de afaceri şi la promovarea conformităţii cu noile standarde privind siguranţa alimentară, standardele tehnice şi de calitate, precum şi cu măsurile de protecţie a mediului ambiant.

Circa 550 de ÎMM-uri vor beneficia direct în etapa a doua a programului; vor fi create peste 2500 de locuri de muncă. Iar numărul beneficiarilor campaniilor de sensibilizare şi ai activităţilor de dezvoltare a pieței va fi mult mai mare.

Femeile şi creşterea economică

De asemenea, Uniunea Europeană oferă 5.035 milioane de euro pentru programul „Femei în afaceri” implementat de BERD în ţările Parteneriatului Estic. Acest program oferă IMM-urilor conduse de femei acces la finanţare şi consultanţă în afaceri prin intermediul liniilor de creditare, sprijinului pentru managementul riscurilor şi al asistenţei tehnice acordate băncilor locale, care colaborează cu întreprinderile mici şi mijlocii conduse de femei, precum şi servicii de consultanţă în afaceri, instruire şi mentorat acordate direct companiilor conduse de femei. Contribuţia Uniunii Europene va susţine activităţile de management al riscului şi asistenţă tehnică în cadrul programului, care este co-finanţat de Guvernul Suediei şi Fondul BERD pentru țările la etapa incipientă a procesului de tranziție spre economie de piață.

Canada, Finlanda, Germania, Irlanda, Japonia, Coreea, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveția, Taipei China și Marea Britanie contribuie la Fondul BERD pentru țările la etapa incipientă a procesului de tranziție spre economie de piață.

“IMM-urile în aceste șase ţări reprezintă peste 95 la sută din numărul total de întreprinderi, însă contribuţia acestora la formarea produsului intern brut constituie în medie doar 30 la sută,” a menţionat Claudio Viezzoli, Directorul general pentru finanţarea şi dezvoltarea ÎMM-urilor din cadrul BERD. “Considerăm că un dinamic sector al IMM-urilor e o parte vitală într-o economie funcţională şi, cu sprijin adecvat, spiritul antreprenorial pe care îl vedem în această regiune ar putea atinge potenţialul său deplin. Sunt foarte bucuros să continuăm parteneriatul cu Uniunea Europeană în acest sens.”

Uniunea Europeană acordă o atenţie deosebită susţinerii sectorului privat, în special, întreprinderilor mai mici, pentru stimularea creşterii economice şi creării locurilor de muncă în ţările Parteneriatului Estic. Aceasta sprijină activităţile ce ţin de consultanţa în afaceri, accesul la finanţare sau dialogul privind politicile publice.

UE şi BERD cooperează şi în activităţile ce țin de DCFTA în Georgia, Moldova şi Ucraina, țările care au semnat Acordul de Asociere cu UE. Aceste activităţi sunt parte a unui program mai amplu al DCFTA pentru IMM-uri, care va aduce noi investiţii, preponderent, din contul noilor împrumuturi acordate de instituţiile financiare internaţionale, cum ar fi BERD şi Banca Europeană pentru Investiţii (BEI).

BERD a investit peste 8.84 miliarde de euro în ţările Parteneriatului Estic prin intermediul instituţiilor financiare partenere, în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii, măsurilor de eficienţă energetică, femeilor antreprenoare şi al altor domenii prioritare. De asemenea, prin intermediul Băncii, circa 4,000 de ÎMM-uri din regiune au beneficiat de consultanță datorită granturilor oferite de Uniunea Europeană, Suedia şi de alţi donatori.

Sursa: www.eeas.europa.eu