Vica Diavor - susțin femeile de afaceri, cumpărându-le produsele

Vica Diavor - susțin femeile de afaceri, cumpărându-le produsele
Sursa foto: DCFTA.MD

Deși a absolvit Colegiul Financiar Bancar (azi Centrul de Excelență în Economie și Finanțe) și facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerii, nu studiile în domeniu au direcționat-o către propria  afacere, ci o pasiune, care e adevărat, mai târziu, a necesitat finanțare.

Și pentru că trebuia să poarte și un nume, i-a zis - PAO CANDLES.

Pao însemnând păun, din catalonă. Este o pasăre colorată și extravagantă, ca și lumânările pe care le produce, sunt viu colorate, deosebite, misterioase.
Administrează afacerea împreună cu soțul, ea se ocupă de creație și promovare, el de materia primă, utilaje și distribuție. 

A contat  mai mult  faptul că în acest domeniu  nu prea exista atunci concurență.  A meritat, totuși,  ideea? Și  da și nu - pentru că au început cu un tip de produs, apoi au trebuit să se adapteze  altor condiții  și cereri de  piață.

Mentori i-au fost antreprenoarei, părinții, care deja gestionau o afacere, dar au ajutat-o și calitățile manageriale obținute în timpul studiilor la facultate. A ținut ca produsele din parafină, colorant  și fitil din bumbac, care nu elimină toxine la ardere, să fie nu doar frumoase, dar și de calitate, de aceea materia primă este importată de la producători  certificați.

Lumânările aromate au devenit cele mai solicitate, conțin aromatizatori naturali, benefici sănătății. La PAO CANDLES se produc și lumânări pentru diverse evenimente - cununie, botez, cu tematică pascală, dar și dintre cele personalizate.

S-au gândit să creeze și cutii care să asigure transportarea în siguranță. 296 de minute, atât durează crearea unei lumânări - dar e nevoie de foarte multă răbdare, meșterul sculptează cu migală fiecare element. Cea mai grea perioadă a fost stabilirea corectă a business-proceselor și delegarea obligațiunilor.

Pe viitor vor să lanseze și alte tipuri de  produse care sa răspundă cererii, dar  să deschidă și propria fabrică de producere a lumânărilor sculptate. La început a investit din surse proprii, din economii personale, ca ajutor din partea celor apropiați.

Apoi a aplicat la diferite granturi, care le-au permis să achiziționeze utilaje performante. Proiectul european Business Academy for Women de la ODIMM i-a oferit finanțare, consultanță și mentorat  în dezvoltarea afacerii.

Exportă produsul în România, Franța, Marea Britanie, Italia. I-au garantat acest succes -  flexibilitatea la nivel de companie, abilitatea de a lucra cu clienții, capacitatea de a negocia profesionist și,  nu în ultimul rând, prețul avantajos al produselor. Urmează să cucerească noi piețe,  să  crească  rata exportului, pe cât va fi  posibil să  lucreze cu angrosiștii ca  să  obțină  mai mult profit.

Tot ce a realizat  au fost lecții de viață  și experiențe valoroase. Acum știe să  studieze   corect anumite investiții și să fie atentă la anumiți furnizori care le-au furat din timp  livrându-le  materie prima necalitativă.

Vica Diavor  învață în continuare lucruri care să o ajute să-și conducă avantajos afacerea, se inspiră din alte modele,  participă  la traininguri, urmărește cursuri online.

Recomandă tuturor persoanelor cu spirit antreprenorial să fie încrezătoare în forțele proprii, astfel vor reuși.

DCTFA contribuie la creșterea calității produselor și serviciilor prin aplicarea standardelor europene, oferind consumatorilor acces la produse de înaltă calitate. www.eu4business.md/dcfta

Luminița Popa

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere / Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. Conținutul acestui material este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene.