Toate lucrurile bune au un sfârșit. Chiar și Proiectul QI

Toate lucrurile bune au un sfârșit.  Chiar și Proiectul QI
Sursa foto: DCFTA.MD

Pe 6 octombrie 2020, la  trei ani de la lansarea proiectului de asistență tehnică  „Sprijin pentru infrastructura calității într-un context DCFTA în Republica Moldova” (EuropeAid / 138295 / DH / SER / MD) a avut loc un eveniment de închidere, în prezența virtuală a Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Secției Operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezenanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii a  Republicii Moldova (MEI) și alături de un număr limitat de invitați, reprezentanți ai principalelor instituții și agenții cu care a colaborat proiectul QI, au fost împărtășite cele mai frumoase rezultate ale proiectului. 

Proiectul QI a fost conceput pentru a accelera asimilarea beneficiilor oferite de semnarea Moldovei (în 2014) a DCFTA (Acordul de liber schimb, profund și cuprinzător), care a facilitat accesul mai mare pe piețele UE prin regimuri tarifare relaxate. Pentru a realiza acest lucru, proiectul a lucrat pe 2 axe principale: instituțională și beneficiar final / operator economic.

La nivel instituțional, experți internaționali au lucrat cu oficiali ai MEI pentru:
- efectuarea de analize a diferențelor dintre legile moldovenești și reglementările și directivele UE care au dus la redactarea a 4 legi, cu recomandări pentru redactare a 2 altele;
- desfășurarea a peste 100 de ateliere de consolidare a capacităților pentru aproape 1000 de participanți (în principal din agențiile și institutele subordonate ale MoEI - MOLDAC, INM, ISM și APCSP / ATS);
- sprijinirea a peste 100 de angajați ai MEI, agențiilor și instituțiilor subordonate, pentru participarea la întâlniri tehnice și conferințe într-o mare varietate de țări ale UE pentru a integra Moldova în instituțiile europene.

Două rezultate cheie ale acestui proiect au fost menținerea calității de membru al MOLDAC în EA / BLA - principalul organism de acreditare al UE, ce asigură conceptul de „acreditat o dată, acceptat peste tot”, punând MOLDAC la nivel egal cu toate statele membre ale UE,  organismele de acreditare - inclusiv apartenența ISM la EURAMET, care asigură o infrastructură de măsurare integrată în toată Europa. Ambele etape sunt dovada progreselor extraordinare pe care Moldova le înregistrează către integrarea europeană. Proiectul a lucrat, de asemenea, cu agențiile și institutele subordonate MEI la îmbunătățirea vizibilității și platformelor lor de comunicații (de exemplu, pagini web) în conformitate cu efortul MEI de a moderniza și îmbunătăți modul în care comunică cu publicul larg.

La nivel de beneficiar final, proiectul a lucrat în parteneriat cu Departamentul pentru Mediul Economic și de Afaceri al MEI, ODIMM, Camera de Comerț și Industrie și  Asociația Businessului European pentru a dezvolta și livra un program de consultanță inovator pentru peste 100 de IMM-uri din Republica Moldova, destinat îmbunătățirii practicilor comerciale și sporirii oportunităților de export în contextul DCFTA. Programul s-a bazat pe:
- un sondaj de diagnosticare a nevoilor reale și acute ale companiilor;
- desfășurarea a 90 de ateliere în 4 locații diferite care au acoperit cele 16 subiecte văzute de companii ca fiind cele mai relevante;
- angajarea a peste 700 de zile de consultanță tete-a-tete cu companii care prezintă cel mai mare nivel de interes și potențial de dezvoltare;
- valorificarea și consolidarea forței manageriale a 2 dintre principalele organizații de sprijinire a afacerilor din Moldova (Camera de Comerț și Industrie și Asociația Businessului European) pentru a ajuta la gestionarea generală a programului de consultanță.

Sectorul IMM-urilor, care reprezintă 99% din totalul afacerilor din Republica Moldova, a fost un accent deosebit pentru sprijinul UE acordat Moldovei: 60 de milioane de euro au fost vizați în acest sector în ultimii 15 ani și deja 17.000 de IMM-uri au beneficiat de acest lucru. Abordarea inovatoare a proiectului QI, punând cel mai mult accent pe coaching și asistență individuală, a produs rezultate autentice pentru o serie de companii implicate - 4 companii tranzacționează acum cu marii retaileri internaționali din Moldova, iar 2 companii au fost sprijinite în cererile lor de succes pentru granturi majore pentru a-și finanța ambițiile de dezvoltare.

Dl Baranauskas a mulțumit tuturor celor implicați în implementarea proiectului QI, dând laude deosebite spiritului de parteneriat care a fost arătat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și de toate agențiile și institutele sale subordonate participante.


Acesta va fi ultimul articol publicat de echipa Projectului IQ. Site-ul web și toate informațiile valoroase pe care le conține vor fi transferate către o altă gazdă - locația exactă va fi decisă de Delegația UE și Ministerul Economiei și Infrastructurii - astfel încât informațiile vor continua să fie disponibile ca referință deschisă.