Siguranța alimentară

Siguranța alimentelor este de o importanță critică pentru UE, unde consumatorii trebuie să aibă încredere că produsele pe care le cumpără și le consumă nu sunt dăunătoare. În același timp, țările terțe pot permite importurile din UE deoarece sunt produse cu cele mai înalte standarde de igienă, care sunt obligatorii din punct de vedere juridic pentru toate statele membre. De cealaltă parte produsele exportate în UE trebuie să respecte aceleași standarde ca și cele consumate în UE.

Cerințele privind siguranța alimentară sunt definite la nivelul UE și se aplică tuturor întreprinderilor, indiferent de originea lor. Scopul DCFTA este de a oferi un angajament ferm pentru aplicarea lor și de a facilita accesul pe piața UE a produselor moldovenești, axându-se pe asigurarea progresului pe baza respectării Acordului SPS al OMC și a altor standarde elaborate de organismele internaționale: Codex Alimentarius (Codex) în domeniul siguranței alimentare, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), Convenția internațională pentru protecția plantelor (IPPC). Toate acestea oferă un cadru care are menirea să faciliteze comerțul și să facă operaționale cerințele sanitare și fitosanitare, prin intermediul aproximării legislației moldovenești la legislația UE.
 

Mai multe despre siguranța alimentară în
Ghidul Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană 
sau Ghid privind siguranța alimentară și standardele sanitare și fitosanitare pentru comerțul cu Uniunea Europeană