Olesea Globa - pâinea integrală este inspirată din filosofia unui stil de viață sănătos

Olesea Globa - pâinea integrală este inspirată din filosofia unui stil de viață sănătos
Sursa foto: DCFTA.MD

Anume pâinea, un aliment de bază cu origini străvechi,  a marcat evoluția lumii așa cum o știm astăzi.

Procesul gastronomic-cultural prin care au trecut oamenii le-a schimbat alimentația  și stilul de viață, unul  modern, dar nu neapărat sănătos.
Industrializarea excesivă a afectat și pâinea, controversata pâine, plină de afânători și “E-uri” nocive.

Toate astea le-a înțeles și  Olesea Globa din Orhei care a decis că vrea să revină la pâinea coaptă cu dragoste și suflet, ca pe vremea bunicilor, mai ales că era  nevoie să remedieze și o situație medicală în familie.

Așa că a  inițiat,  împreună cu soțul ei Leonid Globa,  ENERSAN FAMILY  -  au vrut să rămână în țară și să dezvolte ideea pâinii integrale care include toate fibrele naturale, vitaminele, mineralele și substanțele hrănitoare care ne asigură  energia necesară pentru a ține piept solicitărilor zilnice și ritmului alert.

Și-au propus să o producă din produse ecologice, fără aditivi, coloranți sau alte substanțe artificiale, doar din făină integrală,  mai întâi pentru cei doi copii, apoi pentru prieteni.

Au înțeles că pâinea se poate promova singură, se vinde  parcă  de la sine - ajunge  la o persoană care i-o recomandă  alteia și tot așa. Așa au ajuns să coacă mult mai multă pâine din  făină măcinată la o moară de piatră,  la care se adaugă maiaua, o drojdie sălbatică. Maiaua este un agent de fermentație și dospire 100 % natural și se produce  lent.  Nu provoacă  intoleranță la gluten.  Se pune și sare de mare, dar și fructe uscate, semințe. Grâul, pentru  conformitate valorică,  este  testat în laborator.

Acum visul antreprenorilor este să aibă propria moară, să-și extindă afacerea și în afară, mai ales cu pâinea din struguri, care nici măcar în Uniunea Europeană sau  nicăieri în lume, nu există. Și cel mai important să-i facă pe oameni să înțeleagă că e important să abordeze un mod  de viață echilibrat.

E adevărat că o pâine costă între 15 și 30 de lei (în funcție de mărime), dar gândiți-vă la ingredientele folosite pentru coacere și că anume investiția în sănătatea unei generații e utilă și necesară.

Pe viitor vor varia produsele - vor prepara   covrigei, biscuiți, cornuri din foitaj, paste din făină integrală.

Zilnic în această brutărie artizanală, cu tradiție, se coc peste 60 de pâini gustoase și cu gust natural.

Nu-i așa că deja ați vrea să gustați o asemenea pâine?!

Olesea Globa  a aplicat la Programul Femei în Afaceri, din cadrul ODIMM și a beneficiat de un grant în valoare de 150 de mii de lei, din care a cumpărat un malaxor, un dospitor și un cuptor.

ENERSAN FAMILY -  producătorul pâinii, care-i oferă organismului tot ce este  mai bun și-l încarcă  de energia necesară - a devenit o istorie de succes,  grație ajutorului oferit de Uniunea Europeană.

Competiția pe piața internă și externă, ca urmare a semnării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, a dus la investiții în reutilarea întreprinderilor cu echipament modern și la valorificarea cunoștințelor ca un factor important de producere. www.eu4business.md/dcfta

Luminița Popa

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „Vizibilitate și co-municare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Aso-ciere / Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. Conținutul acestui ma-terial este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene.