Nicoleta Moroșanu - pentru a-ți pune ideea de afacere în aplicare, e nevoie de multă muncă, abilități și răbdare

Nicoleta Moroșanu - pentru a-ți pune ideea de afacere în aplicare, e nevoie de multă muncă, abilități și răbdare
Sursa foto: DCFTA.MD

Vineri, 13 - însemne natale  pe care unii le consideră neprielnice, îi poartă noroc Nicoletei Moroșanu, care din timpul școlii știa  că antreprenoriatul și managementul îi sunt menirea. Spiritul organizatoric și strategic o îndreptățeau să creadă asta.

Așa că a absolvit Școala de studii Publice și Administrative din București iar Diploma de masterat a obținut-o la Universitatea de stat din Moldova la Facultatea  Științe Economice, specializarea Studii în Marketing. A investit în cunoștințe și a fost atentă la tot  ce i-ar fi fost de folos pentru a-și materializa dorințele legate de business.

S-a întâmplat ca  o  creatură  cu nume exotic - shinshilla lanigera - să-i devină  sursă de inspirație.

Întâi a auzit doar de ea, mai apoi s-a informat  și a decis  să inițieze o afacere, poate, mai mult din curiozitate. 2013 a fost anul în care a planificat ideea pas cu pas, în 2014 a înființat ferma, acum e anul 2019 și i se pare incredibil că a  reușit.  L-a cooptat în aventura vieții ei și pe soțul său, cu care împarte responsabilitățile. A fost nevoie de multă consecvență, altfel nu ar fi reușit.

Primul an a fost cel mai dificil, întrucât  investeau  fără a avea profit, atunci voiau  să renunțe, își considerau activitatea  un eșec. Au trecut de acest hop, dar nu înseamnă că nu  muncesc și acum foarte mult.

Au fost în afara țării  să cerceteze piața, să înțeleagă ce înseamnă această afacere, ce presupune creșterea și valorificarea șinșilelor, dar  au tatonat  și o posibilă piață de desfacere. Primele rozătoare le-au  adus din România  și Ungaria, prețul unei familii era de 450 de euro.

Tinerii întreprinzători au contat pe ajutor colateral, au scris proiecte și au accesat fonduri europene. Familia Moroșanu a făcut față cheltuielilor datorită susținerii din partea Uniunii Europene în cadrul Proiectului PARE 1+1, gestionat de ODIMM. Tot aici au avut parte de instruire în domeniul managementului  financiar-contabil.

În timp, au găsit  parteneri în șase țări europene de unde  cumpără animalele și unde comercializează blănurile. Pe viitor își propun să dezvolte un circuit în producerea blănurilor. Au avut  greutăți cu  hrana șinșilelor, însă experiența acumulată în spațiul Uniunii Europene, i-a ajutat pe tinerii fermieri să producă singuri hrana pentru animale, ceea ce a redus din costurile pentru întreținere. Rețeta pentru prelucrarea furajelor au preluat-o de la antreprenorii din Danemarca, dar acum chiar ei  o diversifică.

Ferma ocupă o suprafață de 700 de metri pătrați și speră să mărească cât mai mult numărul familiilor.  Îngrijirea lor este simplă. Întreținerea nu este costisitoare, nu necesită spații largi, animalele sunt rezistente și nepretențioase.

O blăniță argintie se vinde cu 25-50 de euro, în funcție de calitate și mărime  și este exportată, mai ales, în Grecia. Își promovează afacerea continuu, participând la expoziții naționale și internaționale, cea mai recentă fiind Kastoria International Fur Fair, ediția 44 din  Grecia.

Momentan, se conturează o altă idee - confecționarea articolelor din blana  șinșilelor, care va fi un proiect unic nu doar în Republica Moldova.
Cu ajutorul grantului european obținut prin Programul Femei în Afaceri, lucrează deja cu aceiași ambiție că va reuși - la concept, brand, site, procesul de producție și realizare.

Acum le poate sugera și altora că înainte de a porni la drum trebuie să aibă o idee bine structurată și un plan de acțiuni concrete, mai exact un business-plan, în care să fie notate toate aspectele logistice, cheltuielile, previziunile pentru următorii ani, riscurile și managementul acestora.

Nicoleta Moroșan este energică, pasionată de tot  ce  face și nu uită  că Dumnezeu a binecuvântat-o  cu o familie frumoasă, are un soț înțelegător care o susține, iar  din 2016, fiul Dorian  îi luminează viața și îi  dă forțe pentru alte proiecte care vor urma.

Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană contribuie la creșterea calității produselor si serviciilor prin aplicarea standardelor internaționale și a normelor europene, oferind consumatorilor din Republica Moldova acces la produse de înaltă calitate. www.eu4business.md/dctfa

Luminița Popa

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „Vizibilitate și co-municare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Aso-ciere / Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. Conținutul acestui ma-terial este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene