Marina Pohilenco – o pasiune poate acoperi un deficit financiar

Marina Pohilenco – o pasiune poate acoperi un deficit financiar
Sursa foto: DCFTA.MD

Atunci când  necesitățile  financiare te copleșesc, o pasiune  ar putea să te scoată  din bucluc. Cel puțin așa i s-a întâmplat Marinei Pohilenco, o tânără ambițioasă, cu studii superioare finalizate și cunoscătoare a 6 limbi străine. Predilecția  pentru  artă,  design și  tricotat a  ajutat-o  să lanseze o afacere în 2012 - era un proiect social, unde munceau  persoane cu probleme de sănătate,  care făceau  elemente ornamentale.

A fost nevoită să învețe pe parcurs arta persuasiunii, dar cum să-și gestioneze și stresul, cum să se debaraseze de frica eșecului, dar și să pună accent pe dezvoltarea sa personală și a echipei sale. Toate au dus către fondarea PoMarin Kids, care nu este tocmai o activitate ce îi generează venitul pe care îl  merită efortul. Ideea , însă, a meritat să fie realizată, acum  laudele cumpărătorilor compensează toate greutățile prin care a trecut. La PoMarin Kids  se lucrează cu dragoste pentru orice produs, iar dedicarea  acoperă deficitul financiar.

Marina a  participat   la un concurs  organizat de Asociația Națională a Tinerilor Manageri (ANTIM) și a câștigat un premiu de  60.000  de lei, cu ei a procurat  3 mașini  de cusut,  o masă de călcat și un fier de călcat. Prea puțin, de aceea a  continuat cu credite bancare. Uneori își dorea să lase  totul baltă, dar  responsabilitatea pentru angajați o motiva să nu cedeze. A continuat, totuși, dezvoltarea afacerii, grație cursurilor antreprenoriale organizate de proiectul european Business Academy for Women (BAW). Informațiile obținute de la mentorii profesioniști BAW au ajutat-o să evite greșelile provocate de necunoaștere și să învețe să fie cât mai chibzuită în administrarea resurselor financiare.

Etapele grele au fost și mai sunt repetitive -  salariile  date la timp, impozitele  plătite la timp, atitudinea  profesionistă față de  clienți. Obișnuința de a lucra calitativ, de a se trezi mai devreme decât de obicei, i-au compensat toate lipsurile și frustrările, toate au ambiționat-o  să meargă  înainte.

Astăzi, la PoMarin Kids  se produc plapume și lenjerie de pat pentru copii, cearșafuri, perne decorative, păturii,  plicuri pentru externarea de la maternitate, accesorii pentru pătuțuri. Materiale sunt 100% naturale, ecologice și autohtone, dețin certificate de calitate. Produsele  sunt  în culori calde, pastelate, luminoase, frumoase ochiului. Nu a ținut  cont  de  modă și tendințe, ci a renăscut tradițiile și a diversificat serviciile.

Acum aici se  fac  hăinuțe pentru copii, dar și  mobilier. A mai fost deschis un showroom, a fost cumpărat utilaj performant și mobilier modern. Doritorii pot comanda piese brodate cu text personalizat (nume, data nașterii copilului). Promovarea se face, de obicei,  online.

Privind în urmă, ar schimba anumite lucruri - nu ar fi lansat   afacerea  în  timpul maternității,   ar fi savurat acești ani împreună cu copiii. Este  greu sa menții o afacere bine organizată și sistematizată și să acorzi timp familiei și în special copiilor când  părinții sunt  ocupați peste măsură. Condițiile din țară  și sistemul nu funcționează în așa fel  ca să  le  îmbine pe ambele.

Are mare noroc că soțul o susține în toate și o ajută. Fetițele ei Delia-Iustina și Zara-Cristiana,  dar și lecturile  și tricotatul  o fac să creeze mai mult și îi sunt motiv inepuizabil de inspirație.

Produsul PoMarin Kids este exportat în  România, dar Marina Pohilenco, își dorește ca brandul să devină foarte cunoscut  în cât mai multe țări. Și are de ce s-o facă și mai ales cu ce!

Din 2014 încoace, exporturile moldovenești spre Uniunea Europeană au crescut rapid. 
Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător între Moldova și Uniunea Europeană a simplificat comerțul între părți, prin eliminarea graduală a barierelor comerciale. www.eu4business.md/dcfta

Luminița Popa

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „Vizibilitate și co-municare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Aso-ciere / Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. Conținutul acestui ma-terial este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene.