Liza Mămăligă - duc modul de viață pe care mi l-am dorit, am libertatea de a crea, de a decide și de a materializa idei

Liza Mămăligă - duc modul de viață pe care mi l-am dorit, am libertatea de a crea, de a decide și de a materializa idei
Sursa foto: DCFTA.MD

La început a fost … ALBINA …

Așa începe povestea de succes a Lizei. Din 2012 continuă tradiția și afacerea moștenită de la bunicul și tatăl ei - câteva zeci  de familii de zumzăitoare, care  aveau nevoie de îngrijire și atenție. Fondează o întreprindere  socială  în satul Todirești, raionul Ungheni.  De atunci, încetul  cu încetul se face mierea cea de toate zilele la DULCE PLAI.

A trebuit să învețe cum să se ralieze  antreprenoriatului din Republica Moldova, care este un domeniu dificil, mai ales pentru o tânără.  A însușit  multe din experiența gestionării unei afaceri, a cunoscut  oameni buni  de la care a învățat lucruri folositoare,  care au direcționat-o către o poveste cu profit.

Astăzi,  de la 30 de familii de albine a ajuns  la 180, dar și  la 20 de linii de producere. Bani nu prea a câștigat până acum, dar acest fapt nu o oprește să-și urmeze pasiunea. Au ajutat-o părinții, care i-au transmis  albinele, stupii și o mașină de lucru. Stupii i-a schimbat pe toți  pe parcurs, când a primit un grant de la o Organizație din Germania  în 2013 și finanțare de la ODIMM în cadrul Proiectului european Business Academy for Women.

A înțeles cât e de greu să accesezi credite și cât de  grele sunt  perioadele de la fiecare început de sezon când trebuie să facă investiții, dar nu a disperat și a continuat să-și promoveze activitatea, participând la diferite expoziții, prezentări de produse și evenimente.

Pe parcursul anilor, lucrurile s-au mai aranjat și deja reușește să livreze  produse de cea mai înaltă calitate, la prețuri accesibile. I-a intrat în obișnuință să comunice  constant și cu cei interesați de produsele apicole.

Planifică  să exporte produsele din toamna anului 2019.

Calitatea  care i-a garantat succesul  a fost receptivitatea  la necesitățile clienților, pentru că le-a făcut pe plac de cele mai multe ori. A avut curajul să propună și produse noi.

Astăzi știe să spună “DA” oportunităților care îi apar și crede că asta îi aduce valoare, dar  să spună  și “NU” atunci când este nevoită  să își concentreze atenția pe alte priorități. Poate să ia decizii calculate și să nu să se bazeze doar pe  speranța  în ziua de mâine și pe entuziasm.

În Republica Moldova continuă  să îngrijească  albinele și crește numărul familiilor și, respectiv, mierea și polenul vor fi folosite ca materie primă în prepararea suplimentelor alimentare.

În România, țara care îi va facilita accesul pe alte piețe europene,  creează  în prezent o mica fabrică  de batoane energizante și alte produse nutritive, care au deja certificarea calității în spațiul comunitar.

Așa a ales  Liza să-și gestioneze afacerea, ca pe viitor, să se poată bucura și de profit.

Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană a dus la creșterea competitivității produselor moldovenești prin aplicarea standardelor internaționale și a normelor europene pentru produsele exportate și comercializate atât pe piața internă cât și pe cea a comunității europene. www.eu4business.md/dcfta

Luminița Popa

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „Vizibilitate și co-municare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Aso-ciere / Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. Conținutul acestui ma-terial este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene.