FMI a aprobat un nou acord cu Republica Moldova care prevede un împrumut de 178.7 milioane de dolari

FMI a aprobat un nou acord cu Republica Moldova care prevede un împrumut de 178.7 milioane de dolari
Sursa foto: DCFTA.MD

La data de 7 noiembrie 2016 Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat un acord de trei ani cu Republica Moldova, în cadrul mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și mecanismul extins de creditare (ECF) menit să sprijine reforma economică și financiară a țării.

Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare de aproximativ 178,7 milioane de dolari SUA, la nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI. Prima tranşă, în valoare de 35,9 milioane de dolari SUA, va fi pusă la dispoziția autorităților Republicii Moldova chiar anul acesta. Suma rămasă va fi alocată pe parcursul implementării programului, în cinci tranșe, la fiecare din evaluările semi-anuale ale programului.

În urma discuțiilor Comitetului Director cu privire la Moldova, dl Mitsuhiro Furusawa, Director Adjunct și Președinte în exercițiu al FMI, a declarat: "Autoritățile din Republica Moldova au elaborat un program cuprinzător care urmează să fie sprijinit printr-un aranjament de trei ani,în cadrul mecanismului de finanțare extinsă și mecanismul extins de creditare pentru a consolida economia și pentru a aborda vulnerabilitățile cheie. Programul are ca scop consolidarea recentei stabilizări economice a țării și crearea unei agende ample de reforme structurale, în special, în sectorul financiar. Angajamentul serios față de politici mai dure și îmbunătățirea semnificativă în guvernanța economică va fi crucială pentru creșterea perspectivelor pe termen lung."

La rândul său, premierul moldovean Pavel Filip a declarat: „Prin acest nou program cu Fondul Monetar Internațional ne angajăm să ducem la bun sfârșit reforma cadrului juridic, care să asigure prevenirea spălării banilor, lupta cu corupția si creșterea nivelului de transparență. De asemenea, programul prevede o serie de acțiuni în BNM pentru a impune aplicarea legislației, măsuri de întărire a guvernanței corporative în bănci, o politică fiscal bugetară echilibrată, care să asigure sustenabilitatea datoriei de stat. Vom avea mai multă transparență și responsabilitate în implementarea proiectelor de investiții cu finanțare externă."

Mai multe informații cu privire la sumarul proiectului le puteți găsi aici.