Alina Daraban - succesul unei pasiuni nu ține de un loc geografic

Alina Daraban - succesul unei pasiuni nu ține de un loc geografic
Sursa foto: DCFTA.MD

Afacerile prospere funcționează bine nu doar în orașele mari. Dacă ai o pasiune și spirit antreprenorial poți locui departe de capitala țării, dar poți    să gestionezi  și un business cu multă pricepere. Doar dragoste să ai pentru ceea ce faci și mai ales certitudinea  că vei reuși.

Alina, împreună cu soțul și cu cei trei copii ai lor, locuiesc în satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei.

De vreo 10 ani cresc,  fără substanțe chimice, pepeni verzi și galbeni,  sau cum li se mai spune popular pe la noi, harbuji și zămoși.

Și pentru că nu reușeau să  vândă recolta în totalitate - bazându-se pe simțul practic,  au început să prepare din producția necomercializată,  conserve. Cele  mai solicitate fiind dulceața de salcâm  și din pepene verde.

Originala idee, le-a adus succesul și recunoștința cumpărătorilor - pentru că erau conserve gustoase  pregătite din legume și fructe fără  adaosuri, cu gustul natural  și savoarea  de altădată a copilăriei, care le păstrează și proprietățile nutritive.

În goana industrializării și a lipsei de timp, femeile nu mai au răbdare de a “vrăji” asupra proviziilor  pentru perioada rece a anului. Soluția cea mai atractivă sunt marketurile, care au de toate, dar mai puțin - GUSTUL DE CASĂ - iar ceea ce propunea Alina Daraban, care crescuse mai mult cu bunica, mama sa fiind plecată la munci în străinătate, era tocmai  gustul de neînlocuit.

Anume de la bunica, care nu știa de conservanți artificiali, a moștenit pasiunea gătitului.

Cu trecerea timpului a trebuit să învețe și lucruri dintr-un domeniu despre care habar nu avea -   antreprenoriat , planuri de afacere, venituri și cheltuieli. A extins producerea de conserve, cu alte feluri de dulcețuri, sucuri și ghiveciuri, la fel de apreciate și căutate, aplicând standardele europene și oferind, astfel, acces la produse de înaltă calitate.

Între timp, a participat la Proiectul  Femei în afaceri, finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul căruia a câștigat un grant pentru a-și materializa aceste idei, dar și altele. Cu cei 160 de mii de lei și-a procurat utilajul necesar.

Acum planurile îi sunt îndreptate către piața externă, pentru a putea prepara după metode tradiționale și mai multă producție naturală, conserve cu un gust excelent și la un preț  moderat- între 30 și 50 de lei. Intenționează să mai usuce pepenele galben, mai cu seamă pentru semințele, care au mari beneficii pentru sănătate. Este o altă idee care își așteaptă materializarea, spre deliciul potențialilor consumatori.

Și, încă un detaliu, deloc de neglijat, pentru cei care mereu se plâng pentru rateuri, pentru anumite evenimente complicate din viața lor - Alina Daraban și soțul acesteia au probleme de sănătate cu grad de invaliditate, dar ajutați de copiii lor, au reușit această minunată și cu gust de casă, afacere, fără să invoce situația lor specială. Ei, pur și simplu, se bucură de tot ce reușesc să facă împreună și de toate șansele pe care le oferă viața.

În ultimii ani, de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, a apărut o generație nouă de antreprenori, cu afaceri mici, deseori de familie, dar care se orientează la standarde internaționale stricte și își cunosc foarte bine consumatorii. www.eu4business.md/dcfta

Luminița Popa

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „Vizibilitate și co-municare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Aso-ciere / Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. Conținutul acestui ma-terial este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene.