Publicație: „Beneficiile și costurile DCFTA: Evaluarea impactului în Georgia, Moldova și Ucraina”

Publicație: „Beneficiile și costurile DCFTA: Evaluarea impactului în Georgia, Moldova și Ucraina”
Sursa foto: DCFTA.MD

În decembrie 2016 a fost lansată publicația „Beneficiile și costurile DCFTA: Evaluarea impactului în Georgia, Republica Moldova și Ucraina”. Raportul a fost pregătit de către Institutul din Viena pentru Studii Economice Internaționale în cooperare și la inițiativa fundației Bertelsmann Stiftung.

Studiul oferă o evaluare a impactului implementării DCFTA în Georgia, Moldova și Ucraina, autorii analizând beneficiile și costurile apărute deja la punerea în aplicare a DCFTA în aceste țări sau care abia urmează să apară în sectorul public și privat.

Analiza sugerează că beneficiile nete sunt foarte asimetrice în comparație cu durata de timp (costuri ridicate privind implementarea pe termen scurt și mediu, în schimb beneficiile apar mult mai târziu), precum și între regiuni și sectoare economice (sectoarele și regiunile mai puțin competitive se vor confrunta în special cu costurile de ajustare deosebit de constrângătoare).

Bazându-se pe analiza efectuată, autorii propun și numeroase recomandări, inclusiv secvențierea atentă a reformelor pentru alinierea la acquis-ul UE, prioritizând competitivitatea sectoarelor orientate spre export și accesul lor pe piața UE, atractivitatea lor pentru investițiile străine directe (ISD) și integrarea lor globală. De asemenea, aceștia propun concentrarea pe organizarea unor traininguri menite să ofere suport afacerilor. Mai mult decât atât, aceștia propun ca sprijinul financiar din partea UE să aibă condiții mai stricte care să sprijine nevoile și performanțele afacerilor, dar și programe care să atenueze costurile în regiunile și sectoarele vulnerabile.

Publicația poate fi descărcată AICI.