Pînă la 75 de companii Moldovenești vor primi sprijin în dezvoltarea capacităților de export pe piețele UE

Pînă la 75 de companii Moldovenești vor primi sprijin în dezvoltarea capacităților de export pe piețele UE
Sursa foto: DCFTA.MD

UE finanțează un pachet de sprijin pentru unele companii moldovenești, pentru a le ajuta să înțeleagă mai mult despre modul în care pot beneficia de importurile fără taxe vamale din Republica Moldova și pot obține un acces mai mare la piața UE. Acest pachet va fi furnizat printr-un proiect de asistență tehnică (Sprijin pentru Cadrul de Infrastructurii Calității în contextul DCFTA (Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare) în Republica Moldova), finanțat de Uniunea Europeană și implementat în cooperare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. 

Cine poate beneficia de acest pachet de sprijin

Sprijinul va fi oferit companiilor care exportă deja în UE, dar care doresc să afle mai multe despre modul în care se pot baza pe succesul lor printr-o mai bună înțelegere a reglementărilor; companiilor care se gândesc la export, dar nu știu cum să înceapă și cred că reglementările ar putea fi prea complicate pentru a le depăși. În esență, orice companie care urmărește să devină mai competitivă prin extinderea activităților sale pe piața europeană. 

Pachetul de sprijin vizează furnizarea exactă a unei cantități de informații fiecărei companii în măsura în acre această companie are nevoie pentru a beneficia de deschiderea pieței europene. Diferitele companii vor avea nevoi diferite deoarece au avut un nivel diferit de experiență. O echipă de experți naționali și internaționali va colabora cu fiecare companie (formare internă) și va fi conveni asupra unui program individual adaptat. Programul eventual va lua forma unei combinații de ateliere, mese rotunde și discuții față în față.

Perioada de selecție și implementare 

Cele până la 75 de companii vor fi selectate înainte de sfârșitul lunii ianuarie 2019. În perioada februarie – martie 2019, se va stabili o legătură cu fiecare companie, pentru a obține o perspectivă inițială asupra a ceea ce au nevoie. Implementarea integrală a pachetului va avea loc pe o perioadă de 12 luni, începând din martie 2019.

Cum se aplică

O companie poate aplica completând formularul de aplicare în română, rusă sau engleză

Cererile trebuie depuse și primite înainte de ora 16.00 pe data de 28 Februarie 2019, la adresa: Minsiterul Economiei ți Infrastructurii, Piața Marii Adunări Naționale, 1, Chișinău, MD-2033, office No. 220. (în atenția dna. M.Ceresau).

Cererile vor fi examinate de un Comitet de experți de rang înalt în luna decembrie și toate companiile vor fi informate dacă cererea lor a avut succes până la sfârșitul lui ianuarie 2019.

Vedeți mai jos textul integral al anunțului unde veți găsi informații despre pachetul de documente necesar pentru depunerea cererii de participare.