Conferința „2 ani de DCFTA”

Conferința „2 ani de DCFTA”
Sursa foto: DCFTA.MD

La data de 13 septembrie 2016 a avut loc conferința ”2 ani de DCFTA”, eveniment organizat de Ministerul Economiei în colaborare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și cu susținerea proiectului finanțat de UE ”Suport pentru implementarea DCFTA în Republica Moldova”. La conferință au fost prezenți aproximativ 100 de participanți din diferite instituții implicate în procesul de implementare a DCFTA. Evenimentul a fost prezidat de Ministrul Economiei, Octavian Calmâc și Ambasadorul UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a informat participanții cu privire la rezultatele cheie obținute în sectorul economic de la intrarea în vigoare al Acordului de Asociere/DCFTA. Odată cu implementarea DCFTA, Republica Moldova a exportat produse și bunuri pe piața comună în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari. Exporturile moldovenești către UE au atins o cotă de piață de 63,6% în 2016, cu aproximativ 13% mai mult decât în 2014, înainte de semnarea Acordului. Fluxul net de investiții străine directe în economia națională, în primul trimestru al anului 2016, a reprezentat 35 de milioane de dolari SUA, de 1,1 ori mai mult comparativ cu al patrulea trimestru al anului 2015. Ministrul a mai menționat că Guvernul se află în proces de planificare a următorilor trei ani de implementare al Acordului de Asociere și DCFTA .

Excelența sa, Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a reiterat sprijinul UE în direcția modernizării economiei și instituțiilor din Moldova. El a subliniat faptul că punerea în aplicare a DCFTA este un succes, dat fiind perioada dificilă prin care a trecut Moldova, subliniid că în această perioadă UE a devenit principalul partener comercial pentru Moldova. El a mai amintit, de asemenea, de importanța implementării mecanismului de facilitate a comerțului pe întreg teritoriul Moldovei cu scopul de a oferi noi oportunități de dialog.

În același timp, Mihaela Gorban, șefa Direcției Generale Cooperare Economică Internațională, a făcut o prezentare generală a principalelor realizări după 2 ani de implementare a DCFTA. Analiza statistică arată o creștere semnificativă a exporturilor prin aplicarea mecanismului anti-circumvention. În perioada dintre 2014-2016 au fost exportate: orz - 117 000 de tone (rata anuală stabilită - 70 000 de tone), porumb – 312 000 tone (rata anuală stabilită - 130 000 tone), zahăr - 58 000 de tone (rata anuală stabilită - 37 000 de tone), grâu - 421 000 de tone (rata anuală stabilită - 75 000 de tone), etc. în ceea ce privește investițiile străine în Republica Moldova, în top 5 intră 4 țări din UE - Olanda, Cipru, Franța și Spania . În 2015, în economia națională s-au realizat investiții străine directe în valoare de 228,5 mln. USD, cu 14% mai mult decât în 2014.

Acordul de Asociere a intrat în vigoare la 1 septembrie 2014.

Găsești atașată mai jos prezentarea realizată de Ministerul Economiei: