Cele mai apreciate rezultate ale unui proiect sunt cele vizibile si cele care pot fi cuantificate

Cele mai apreciate rezultate ale unui proiect sunt cele vizibile si cele care pot fi cuantificate
Sursa foto: DCFTA.MD

În cadrul componentei Proiectului QI orientate spre sprijinirea companiilor selectate pentru a-și îmbunătăți competitivitatea, 41 companii din toate regiunile Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, au beneficiat de consultanță în domenii de interes, direct sau indirect, asociate exporturilor.

”Totul a început prin discuții deschise cu IMM-urile selectate pentru a identifica subiectele de interes major, cele mai pregnante fiind suportul pentru obținerea certificărilor, planificarea de afaceri, elaborarea strategiei de marketing, consultanță în export. Deși am avut și companii naționale mari, puține din ele dispuneau de un Plan de Afaceri coerent, nu orientat spre împrumuturi bancare, ci pentru activitatea pe termen lung a companiei, fonduri, buget, etc.”, a subliniat Tina Golfi, Expertă în Dezvoltarea Businessului.

Activitățile din planul de consulțană au început înainte de pandemie. Astfel, inițial, consultanții Proiectului QI au vizitat companiile selectate și au continuat misiunile prin sesiuni online. În unele cazuri, Companiile au completat chestionare detaliate necesare pentru inițierea sesiunilor de consultanță. Deși în cadrul proiectului subiectul de bază a vizat infrastructura calității, am reuși să abordăm necesități specifice companiilor, cum ar fi certificarea și elaborarea spotului video pentru ”Bas-Tractor” SRL.

Un alt exemplu, ”Camaxima” SRL, afacere de familie, producători de geamuri de termoplast, au solicitat support în obținerea certificărilor necesare pentru export. Pe lângă faptul că Proiectul QI a ajutat compania să obțină certificarea necesară, consultantul din partea Proiectului QI a elaborat propunerea de proiect pentru a aplica și obține finanțare din cadrul Programului de Finanțare a Băncii Mondiale,” a menționat Tina Golfi, Expertă în Dezvoltarea Businessului în cadrul Proiectului QI.

Până la finalizarea proiectului, circa 700 zile de consultanță vor fi oferite celor 41 companii preselectate care deja au rezultate vizibile. Acest lucru a fost posibil prin colaboarea fructuoasă cu Asociația Businessului European și Camera de Comerț din Republica Moldova, care au susținut programul de consultanță. 
 
Programul de consultanță pentru companiile din Republica Moldova, a fost elaborat de proiectul de asistență tehnică, finanțat de Uniunea Europeană “Suport pentru cadrul infrastructurii calității în contextul DCFTA în Republica Moldova ”.  Pe lângă acesta, există o serie de alte proiecte și oportunități oreientate spre sprijinirea IMM-urilor, finanțate de de Uniunea Europeană. Mai multe informații pot fi găsite în anexa de mai jos. 

Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „ Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”. Conținutul acestui material este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene.

SUPPORT_for_SME_Leaflet_Eng
SUPPORT_for_SME_Leaflet_Ro
SUPPORT_for_SME_Leaflet_Ru