Ateliere de lucru pentru companiile din Nordul Moldovei

 Ateliere de lucru pentru companiile din Nordul Moldovei
Sursa foto: DCFTA.MD

În perioada 11– 28 noiembrie, 2019, la Chișinău au avut loc o serie de ateliere de lucru livrate de experti locali și internaționali în domeniul business-ului pentru companiile locale interesate de îmbunătățirea calității produselor și serviciilor prestate, precum și de exportul în Uniunea Europeană. Pentru companiile din Nordul Moldovei, aceași serie de instruiri a avut loc în perioada 27 noiembrie – 11 decembrie, 2019 la Camera de Comerț și Industrie din orașul Balți.

Cei unsprezece experți selectați în cadrul proiectului au abordat subiecte bazate pe studii de caz al țărilor din vecinătatea Republicii Moldova, dar și  pe istorii reale ale companiilor locale. Reprezentanții companiilor preselectate au studiat aspecte teoretice de marketing, marketing digital și comerț electronic, au făcut exerciții practice de comunicare și negocieri în afaceri. Au fost studiate principii de management al calității, standardizare și certificare.

Despre concepte de bază ale managementului riscurilor, tipurile de riscuri și răspunsul tipic pe care managementul îl poate lua împotriva riscurilor identificate a vorbit Sergiu Gaibu, expert în managementul riscurilor. Acesta a adus exemple practice cu cele mai comune metode de gestionare a riscurilor. Participanții au fost informați despre noțiunea de gestionare a riscului și a riscurilor, au identificat și clasificat riscurile în mediul de afaceri și au studiat particularitățile riscului financiar și operațional în mediul de afaceri.

Expertul în gestionarea afacerilor, Mihai Bîlba, a instruit participanții în procesul de identificare de noi potențiali parteneri de afaceri şi investiţii, inclusiv despre verificarea solvabilității acestora. 

În cadrul atelierului de lucru ”Accesarea fondurilor naționale și internaționale”, livrat de expertul în domeniu, Alexandra Popa, reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova au aflat despre sursele potențiale de finanțare atât naționale cât și internaționale, identificarea noilor piețe de desfacere și obținerea certificatelor de calitate necesare în acest sens, dezvoltarea capacităților instituționale și administrative ale companiilor, elaborarea unei strategii de afaceri, îmbunătățirea vizibilității companiei (site, materiale promoționale), etc. Pe lângă principalele sursele de informare, lista proiectelor fondurilor naționale și internaționale divizate după tipul asitenței (grant, credit, instruire și consultanță), au fost prezentate detaliat proiectele cele mai oportune pentru sectorul privat, reieșite din necesitățile expuse de către companii la momentul efectuării sondajului diagnostic.

Programul de consultanță pentru companiile din Republica Moldova, a fost elaborat de proiectul de asistență tehnică, finanțat de Uniunea Europeană “Suport pentru cadrul infrastructurii calității în contextul DCFTA în Republica Moldova ”.

 Acest material a fost pregătit în cadrul Proiectului UE „ Suport pentru Cadrul Infrastructurii Calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”. Conținutul acestui material este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu poate fi atribuit Uniunii Europene.